fallback

Рагин: Туристическият сезон ще е най-силният за последните 25 години

Приходите от туризъм в България може да нараснат до 10 млрд. евро годишно, твърди експертът

16:51 | 03.08.16 г. 2

Тази година туристическият сезон ще е най-силният за последните 25 години. Това каза пред „Нова телевизия“ председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

"Мога да се обзаложа, че тази година ще е най-силната туристическа година по българските курорти oт прехода насам“, каза Рагин. По думите му това става "без да искаме", защото "в момента геополитиката работи за нас".

По нашите курорти има ръст на поляци, чехи, германци, англичани, каза експертът, като заяви, че проблемът е, че сме си създали сами лош имидж. Според него лошият имидж на страната се дължи основно на неблагоприятните публикации в българските медии, където "от сутрин до вечер казваме колко сме лоши, а така не се продава продукт, защото навсякъде има проблеми". 

Той даде пример с Хърватия, която по думите му годишно отделя по 100 млн. евро за реклама на туризма си, за агресивен пиар и маркетинг, както и нискотарифни полети. "Имаме десет пъти по-добра материална база от Хърватия и Черна гора", каза Рагин.

"Те имат десет пъти повече брегова ивица, ние имаме 300 км - какво да направим. Загубихме четири войни, взеха ни Беломорието, а от Черноморието това остана". Въпреки това при добър маркетинг и реклама приходите от туризъм в България може да нараснат до 10 млрд. евро годишно, докато сега постигат 3-4 млрд. евро.

Преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че за последните десет години имаме най-силното шестмесечие в туризма по отношение броя чуждестранни туристи, които са посетили страната.

Министърът също потвърди, че България започва да си връща туристите от Германия, Чехия и Полша. Най-голямо е увеличението на летовниците за юни от Полша (177%) и Чехия (92%), следвани от тези от Австрия (76%), Германия (62%) и Унгария (49%).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
fallback