fallback

Прогнозите за драстичен ръст на туристите няма да се реализират, твърди експерт

Проблемът с липсата на кадри ще се задълбочава, казва Валентин Йосифов, управител на туристическа агенция

09:38 | 14.07.16 г.

Приказките за ръст от 30-50% в броя на туристите за това лято бяха много смели, но няма да се реализират. Това казва в интервю за в. "Стандарт" Валентин Йосифов, управител на туристическа агенция и хотел. Експертът отчита, че сезонът се развива нормално. Но според него не може да се говори за драстичен ръст, при условие, че „крилата“ на сезона са празни.

„Такова увеличение е постижимо, само ако се привлекат туристи в „крилата“ на сезона - от май до 20 юни и през септември и октомври. Защото през юли и август туристическите места у нас традиционно са запълнени на 90-95%. Тези, които прогнозираха ръст от 30%, трябва да осъзнаят, че това няма как да се случи. Особено при ограничението на чартърните полети от Русия до България“, казва той. 

По думите му през юли и август заетостта е голяма и доста хотели не могат да овладеят ситуацията по отношение на дублажите. И предупреждава, че ако се разчуе за  местенето на туристи от хотел на хотел това ще се отрази негативно върху имиджа на бранша.

Що се отнася до концесиите и прехвърлянето им към туристическото министерство той казва, че държавата трябва да избере какво иска - да влизат  приходи от концесии в бюджета пряко или да има други косвени приходи от  туристическия продукт и налагането ни като дестинация.

Валентин Йосифов казва още, че проблемът с липсата на кадри е един от най-големите за сектора и все повече ще се задълбочава. По тази причина той не гледа негативно на системата "ол инклузив", въпреки че е „доста нецивилизован начин на изхранване“.

„Ако не беше този продукт, туристическите ни места щяха вече да затварят. Сега едва се намират хора, които да отсервират празните чинии от "ол инклузива". А къде ли пък ще се търси някой, който да пита туристите какво искат, да говори език“, пита той. Според него вносът на работници от трети страни извън ЕС е една от възможностите за решаване на проблема.

Като друг сериозен проблем той посочва реда в курортите и превръщането на част от тях в алкохолни дестинации. „За да сме успешни наистина, трябва да привлечем семействата с деца. Но туристите, които в момента идват у нас, гонят именно тези семейни гости“, допълва той.

Руските туристи отново могат свободно да почиват в Турция, припомня Йосифов на хотелиерите, които се опитват да вдигнат цените за следващия сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 07.09.22 г.
fallback