fallback

Броят на областите в България ще бъде преразгледан

Миграцията е една от причините, заяви Лиляна Павлова

15:29 | 04.07.16 г. 2

Броят на областите в България трябва да бъде преразгледан преди края на този програмен период през 2020 г., съобщи днес в Бургас министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя обясни, че България е сравнително малка държава, а броят на общините и областите спрямо средноевропейските страни винаги е бил обект на анализ. Областите трябва да отговарят на изискванията в европейски регламент за брой население и вида на услугите, които се предоставят там, информира пресцентърът на регионалното министерство.

В отговор на въпрос по време на форума „Региони в растеж“ тя обясни, че засега България отговаря на изискванията на регламента за броя области. След това обаче броят ще трябва да бъде преразгледан, защото е вероятно да не отговаряме на изискванията заради броя на населението, миграцията към големите градове и други причини, заяви Павлова.

Преразглеждане на броя на областите ще е необходимо за подготовката на следващия програмен период от гледна точка на регионалната политика, Brexit и новия подход за еврофондовете, подчерта министърът. 

След 2020 г. България вече ще има един нов регион от гледна точка на европейските критерии за финансиране и това ще е София. Съществуващите в момента 6 района за планиране на инвестициите също ще бъдат преразгледани, за да се отговори на европейските изисквания.

По отношение на централизацията и децентрализацията Павлова обясни, че Оперативна програма „Региони в растеж“ е стъпка към децентрализация и предоставяне на правомощия на общините. Чрез нея за първи път се делегира правото и отговорността на общините да бъдат междинни звена и да определят проектите, които да бъдат финансирани.

Управляващият орган одобрява инвестиционната програма на съответната община, а тя планира конкретната инвестиция, избира проектите и екип, който да ги оценява. Правим първата стъпка с 39-те големи градове, които имат капацитет да бъдат такива междинни звена, заяви министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:55 | 11.09.22 г.
fallback