fallback

Ангелкова: Очаква ни много положителен летен сезон

Над 80% е ръстът на руските чартърни полети, планирани за предстоящия летен сезон у нас

11:42 | 25.03.16 г.

Очаква ни много положителен летен сезон, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на парламентарния контрол.

Тя мотивира оптимизма си, цитирайки данни на летищата във Варна и Бургас. Към днешна дата увеличението на руските чартърни полети, планирани за предстоящия летен сезон, е с 83% при общ ръст на заявените чартъри от всички дестинации с планирани чартъри от 30 на сто. Наред с това данните на Асоциацията на руските туроператори сочат ръст при ранните записвания от 30% на руските туристи към България, каза Николина Ангелкова.

Относно облекченията за издаване на визи за руски туристи Ангелкова коментира, че визовите облекчения важат и за туристи от Украйна, Беларус, Казахстан, Армения и Грузия. 

Ангелкова припомни вече договорените визови облекчения. Издават се краткосрочни двукратни или многократни визи с цел туризъм със срок на валидност една година за гражданите, които са използвали български визи в предишни години. Собствениците на недвижими имоти имат право на краткосрочни двукратни или многократни визи с цел частно посещение със срок до една година, а тези, които са ползвали български визи през последните 12 месеца имат право на виза със срок от три години. Договорено е и безплатни визи за деца до 16 години, които идват на детски организиран туризъм.

Министърът на туризма обяви пред народните представители и програмата на туристическото министерство за предстоящи форуми, на които България ще се представи като туристическа дестинация.

България ще бъде официално представена на четири големи туристически форума – в Санкт Петербург, Екатеринбург, Казан и Самара. Успоредно с тях през юни в центъра на Москва ще бъде организиран и туристически панаир за представяне на страната ни.

От парламентарната трибуна министърът на туризма призова бранша у нас за отговорно поведение, така че да предлага качествен продукт и да подбира квалифициран персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:38 | 05.09.22 г.
fallback