fallback

България запазва квотата за улов на калкан през 2016 г.

С 30 дни е удължен периодът, в който уловът е забранен

18:13 | 14.12.15 г.

България запазва квотата за улов на калкан през 2016 г., съобщи заместник-министърът на земеделието Васил Грудев след заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел.

От агроминистерството информират, че Еврокомисията е подкрепила предложението на България за засилен  контрол за количеството уловен калкан във връзка с експлоатацията на рибния запас от трети страни с излаз на Черно море.

„Те също трябва да бъдат ангажирани със запазването на популацията“, настоя Грудев. Той посочи, че страната ни е поела политически ангажимент за засилване на контрола и съвместните проверки с Румъния. 

Взето е решение периодът, в който уловът на калкан е забранен, да бъде удължен с 30 дни. Така забраната ще важи от 1 април до 30 юни на календарната година.

По време на заседанието е отхвърлено предложението за нулев улов на акула в акваторията на Черно море. Страната ни се ангажира да докладва количествата улов, в това число и под 50 кг. В средата на следващата година ще бъде направен преглед на популацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:35 | 05.09.22 г.
fallback