fallback

Васил Грудев обеща в края на март да се приемат проекти за инвестиции във фермите

В момента се работи по над 200 бележки от Брюксел по програма „Рибарство“

18:10 | 22.01.15 г.

От 1 март ще започне приемът на заявления на земеделски производители за директни плащания за площ, а в края на месеца - на проекти за инвестиции и модернизация на земеделските стопанства по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020. Това обеща днес във Варна зам.-министърът на земеделието Васил Грудев, който участва в среща с представители на кооперации от Североизточна България, предаде БТА.

Грудев допълни, че от началото на март ще стартират и други мерки от програмата - за необлагодетелствани райони, за "Натура", агроекологичната мярка. По думите на Грудев приемът на проекти на млади фермери ще започне в края на май.

Цялата програма няма как да стартира преди месец юли, посочи зам.-министърът. Той уточни, че е постигнато съгласие с ЕК за мерките, чието изпълнение ще бъде поставено по-рано и няма да има опасност за плащанията по тях.

Припомняме, че от миналата година агроминистерсвото обещава на фермерите някои мерки по ПРСР да бъдат отворени, преди програмата да бъде одобрена от Брюксел, но към момента това не е станало.

Грудев посочи още, че през последните години има трайна тенденция да нараства броят на отглежданите говеда, овце и кози в страната. Той припомни, че през новия програмен период чрез въвеждането на обвързаното подпомагане ще има специални бюджети в помощ на зеленчукопроизводството, овощарството, оранжерийното производство. Ще бъдат осигурени и няколко схеми за подкрепа на животновъдите.

Програма „Рибарство“ ще започне не по-рано от август, допълни Грудев. Той посочи, че е пристигнал докладът на ЕК, в който са направени повече от 200 забележки по първия вариант на програмата, представен от България през лятото на миналата година. Трябва да отстраним проблемите, но ако постигнем съгласие с ЕК, може да открием някои от мерките и  по-кратки срокове, каза зам.-министърът. Той допълни, че едно от изискванията към страната ни е в МЗХ да бъде създадена структура, която да контролира и да наблюдава работата по програмата в бъдеще.

В момента в страната има 940 земеделски кооперации, които се грижат за близо 7 млн. декара, заяви Петър Николов, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България. По думите му финансовото им състояние е добро и те стоят стабилно на пазара. Николов допълни, че около 12% от кооперациите се занимават и с животновъдство, като отглеждат предимно крави и овце.

Към свиневъдството няма интерес, тъй като не е икономически изгодно, посочи Николов. Той допълни, че с въвеждането на финансова помощ за зеленчукопроизводството и овощарството има голяма вероятност да се върне интересът към тези сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 13.09.22 г.
fallback