fallback

Първан Симеонов: Паралелното броене може да коригира в голяма степен екзитпола

Три формации се борят за второто място, интересна е битката в дъното, коментира социологът

21:06 | 09.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Интригата на изборите е в разликите между резултатите на партиите – три формации се борят за второто място. Трябва да се изчака, защото паралелното броене може да коригира в голяма степен екзитпола, както стана на местните избори, коментира в специалното студио "Изборите днес" на Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл Болкан" Първан Симеонов.

Социологът прогнозира, че избирателната активност ще бъде рекордно ниска и посочи, че към 19 часа тя е под 30% и за двата вота. По думите му това се дължи на апатия и умора в избирателя. Според него битката ще е за минаване на бариерата от 4% за влизане в парламента.

„Настъпила е патова ситуация и в нея има търсене на ново, дори на най-нетрадиционните места. Когато менюто е едно и също и трябва да седнеш да поръчаш, сменяш поръчката. Има търсене за екзотични опции, само и само да не е този, който беше“, анализира изборните нагласи Първанов и подчерта, че битката в дъното ще е интересна.

Очакванията му са да има натрупване на гласове "Не подкрепям никого", но и част от наказателният вот да е под формата на подкрепа за малки и непознати формации.

„Ако народът ни е казал: Не ни се гласува повече, склонни сме да гласуваме за хора, които не сме чували, политическият елит ще си вземе урок, защото при нови избори какво правим“, коментира социологът.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:45 | 09.06.24 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още