Българите изяждат огромно количество вредни мазнини и сухо мляко, заяви д-р Сергей Иванов от Центъра за биология на храните пред Bulgaria On Air.
Той поясни, че най-сериозният проблем е влагането на хидрогенирани мазнини в храните.
Сергей Иванов настоя държавата да вземе мерки и по-точно Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Министерството на земеделието и Министерството на здравеопазването, като контролни органи и институции, които могат да променят законодателството.
Д-р Кремена Стоева от БАБХ коментира, че проучване за качеството на предлаганите храни у нас ще бъде направено. Ще бъдат изследвани най-разпространените брандове и ще бъдат определени групи храни за анализ. Изпитванията ще бъдат в акредитирани лаборатории.
Тя припомни, че този казус е свързан разминаването в състава на един вид храна, разпространена на два различни пазара, но в повечето законодателството е спазено, защото в етикета е обявено съдържанието. Проучването вече е започнало.
Д-р Сергей Иванов смята, че БАБХ нямат опит с контрол върху качеството на храните.
Можете да видите видеоматериал по темата тук.