fallback

Поскъпване на лекарствата с рецепта с около 10% прогнозира експерт

Доказано е, че държавна фирма за търговия с лекарства е губеща инициатива, каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов

12:02 | 25.10.16 г.

Може да се очаква поскъпване с около 10% на лекарствата по лекарско предписание, а за тези без рецепта с повече, ако промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина бъдат приети така, както са записани. Това заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

По думите му ако текстовете в проектозакона бъдат приети в предложения вариант, това е напълно възможно. Той поясни, че причината за ръста в цената е забраната за отстъпки от търговец на едро към аптеките. Костов обаче уточни, че има информация, че Министерството на здравеопазването е размислило относно рестрикциите за аптеката като юридическо лице.

По думите му има голяма разлика. "В случая за нас като юридически лица се надявам да не се промени нищо и съответно да не се отрази върху цената на лекарствата. Друг е въпросът, че самите фармацевти не получават в момента никакви подаръци, защото търговецът на едро продава чужди стоки, той е дистрибутор", добави той.

Промените в закона, отнасящи се до националната аптечна карта, са от полза на съсловната организация на фармацевтите, каза Костов. Според него тази карта има за цел да спре отварянето на нови аптеки. Той се позова на съобщенията от БФС, че настояват за мораториум за отваряне на аптеките за период около една година.

Що се отнася до промените, които облекчават условията за разкриване на аптеки в малките населени места, Костов обясни, че здравното министерство и Българският фармацевтичен съюз имат различни цели. По думите му министерството цели да подобри достъпа до тази услуга в малките населени места, докато целта на фармацевтичния съюз е да забрани отварянето на аптеки в големите населени места „като го аргументира с това, че на някой ще му хрумне да отвори в малките населени места, в което няма икономическа логика”. Аптеки се отварят с определена икономическа цел и когато няма такава - не се и отварят, заяви Костов.

Според него е абсурдно всички аптеки да са денонощни, защото не всяка става за такава. По думите му повечето лекарства могат да бъдат купени предварително.

Относно предложенията за паралелния износ експертът каза, че в момента той е в голяма вреда на пациентите, защото ги оставя без лекарства и дори без жизненоважни лекарства. И отново обясни причините за паралелния износ, който е позволен - лекарствата, които са предназначени за българския пациент и които са лимитирани като количества, се изнасят обратно заради разликата в цената."

За Костов намерението на здравното министерство да направи държавна фирма, която да търгува с лекарства, е губеща идея. По думите му това е доказано в практиката, тъй като и преди е имало дистрибутори държавна собственост, които са закрити впоследствие. Още от разговора може да видите в Bulgaria ON AIR

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:26 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още