Ако част от контрола, който сега осъществяват институциите, се прехвърли към браншовите организации, правилата ще се спазват, а държавата ще спести значителни средства. Това коментира пред телевизия Bulgaria ON AIR Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите.
„В цял свят контролът е предоставен на браншовите организации. Няма как да ви контролират конкуренти и да направят компромис. У нас искаме държавата да контролира всичко“, заяви той.
От 1992 г. бизнесът чака закон за браншовите организации и според Вътев няма логика в това забавяне. Сега по думите му браншовите организации са самодейни структури на ентусиасти, не са институционализирани, за да действат ефективно.
Той коментира още, че произведеното в България свинско месо е по-скъпо от вносното не заради неговата себестойност във фермите, а заради големия брой малки кланици, които не са толкова ефективни. Освен това след налагането на руското ембарго в Европа има свръхпроизводство.
За агнешкото Вътев посочи, че изкупните цени на килограм живо тегло са между 5 и 6 лв. В магазина месото вече е 14 – 16 лв., защото има транспортни и кланични разходи, ветеринарен контрол и такси.
Вижте още във видеото:
Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria ON AIR