fallback

Сивият сектор при превозите расте, твърди експерт

Евентуалното поскъпване на винетките няма да затрудни автобусните превозвачи, според Георги Атанасов

11:59 | 05.11.15 г. 1

Поскъпването на годишните винетки няма за затрудни автобусните превозвачи, по-сериозен е проблемът със сивия сектор. Това каза пред телевизия Bulgaria ON AIR Георги Атанасов от Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Той уточни, че винетките за автобусите струват 600 лева, а евентуалното увеличение на цената им ще оскъпи винетките между 100 или 200 лева. Според него превозвачите биха предпочели да платят тези пари, но да карат по хубави пътища.

Сивият сектор при превозите расте – основно проблемът е с нелицензираните превозвачи с миниванове, посочи той.  Атанасов допълни, че заради сивите превози бюджетът губи между 60 и 80 млн. лева годишно.

Бившият министър на транспорта Данаил Папазов смята, че винетките трябва да поскъпнат, за да има средства за ремонт на пътищата. Това, по думите му обаче, трябва да става по-плавно. В момента медиите коментират, че годишната винетка за лек автомобил ще стане от 67 на 145 лв.

Той настоява това да става и по-прозрачно, което зависи от Агенция „Пътна инфраструктура“. „Ако средствата влизат в общия бюджет и след това ги преразпределяме, ще има доста голямо изкривяване“, допълни той.

„Абсолютно сигурно е, че всички средства от винетките не се разходват само за ремонт на пътища“, заяви Папазов.

Ако се въведе ТОЛ системата, поскъпването ще е по-осезаемо за превозвачите, обясни Георги Атанасов. Папазов смята, че системата е по-справедлива, тъй като плаща само този, който ползва магистралите.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria ON AIR  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още