fallback

Дацов: Възстановяването на икономиката вече е видимо и през работните места

Рисковете пред Бюджет 2016 са свързани с неориентирани решения, смята финансистът

22:33 | 15.09.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Възстановяването на икономиката вече е видимо и през работните места. Това коментира финансистът Любомир Дацов по ТВ Bulgaria ON AIR. Той подчерта, че трендът на възстановяване е видим от 2014 г., но вече се отчита и от пазара на труда и е важно да не бъде спрян от натрупване на събития и лоши сигнали.

Като подобни сигнали той посочи дискусията за вдигане на цената на тока за бизнеса с 18%, която се обвързва със заявки за проблеми около работните места. Друг такъв сигнал е предложението за вдигане на осигурителните прагове с близо 8% „по служебен път”.

Увеличаването с по 1% през следващите две години на вноската за първия стълб от пенсионната система е трети сигнал, който по думите му може да бъде възприет негативно от бизнеса и да рефлектира върху тенденцията за ръст.

„Не бива да се бърза, особено когато за някои неща няма достатъчно анализи”, обобщи Дацов.

Финансистът посочи, че бюджетът в момента се показва по икономически елементи и подчерта, че  той „може да е 1 милион тази и следващата година, но съдържанието да е различно”.

За тези седем месеца, за които има отчет и могат да се видят постъпленията за всички видове данъци, повишение има при акцизите, при т.нар. неданъчни приходи и ДДС.

Рисковете за Бюджет 2016 по думите му са свързани с „неориентирани решения”. По този повод Дацов посочи, че следващата година няма да има този позитивен резултат от 1 млрд., разплатени по еврофондовете. Той подчерта, че отново могат да бъдат разплатени средства от националния бюджет, които после да влязат в хазната като бъдат разплатени, но трябва да се вземе предвид и размерът на фискалната сума, за която става въпрос.

Цялото интервю с Любомир Дацов гледайте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още