fallback

Ал. Поточниг: Трябва да се промени начинът на финансиране на КЕВР

Енергийният регулатор трябва да е независим и от администрацията, според директора на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори в ЕС

11:03 | 01.06.15 г. 1

Пълно прилагане на третия енергиен пакет на Европейския съюз (ЕС) и промяна на начина на финансиране на Комисията за енергийно и водно регулиране – това са две от необходимите условия за либерализиране на енергийния пазар в България, коментира в предаването на телевизия Bulgaria on Air Investbook Алберто Поточниг, директор на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори в ЕС.

„Вече бяхме свидетели на ранното възприемане на третия енергиен пакет в много страни в Европа и вярваме, че България като всеки друг участник трябва да поеме по този път“, коментира Поточниг.

Според него изборът на членовете на енергийния регулатор от Парламента е стъпка напред, но трябва да се преразгледа финансирането, за да се гарантира независимостта му и от администрацията.

Удачният източник на финансиране е основополагащ за енергийния регулатор, така че той да работи ефективно и да защитава независимостта си, коментира той.

Един от каналите за осигуряване на финансиране за Комисията е въвеждането на такса за енергийните компании, която да отива за издръжката на регулатора, допълни Поточниг.

Енергийният експерт Славчо Нейков също подкрепя тезата за финансово независим енергиен регулатор, който да черпи опит от европейските партньори, за да се осъществи либерализацията на пазара ефективно.

Вижте повече във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още