IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Илиев: Действията на БНБ заслужават адмирации

Централната банка доказа, че е гарант за стабилността на банковата система, смята Петър Илиев

22:27 | 22.06.14 г. 15
П. Илиев: Действията на БНБ заслужават адмирации

Българската народна банка (БНБ) може само да бъде адмирирана за действията си през последната седмица. Такова мнение изрази в предаването Boom&Bust по телевизия Bulgaria On Air Петър Илиев, заместник-главен редактор на вестник „Банкер”.

С последните си действия БНБ показва, че е абсолютен гарант за стабилността на банковата система, посочи Илиев. Според него институцията се е намесила изключително адекватно, давайки да се разбере, че Корпоративна търговска банка има проблем единствено със своята ликвидност.

Всичко, което прави БНБ в момента, е разписано по закон, коментира Петър Илиев. Според него влизането на Фонда за гарантиране на влоговете и Българската банка за развитие в акционерната структура на КТБ се прави с цел бързото връщане на доверието към финансовата система.

Влизането на двете институции като основни акционери в КТБ няма да се прави с държавни пари, смята Илиев. Те ще влеят ликвидност, ще стабилизират банката и тя ще започне да функционира нормално. След това ще се потърси частен инвеститор, който да купи дяловете им, обясни той.

В момента няма системен риск в банковия сектор, тъй като няма никаква обвързаност на междубанковите депозити, категоричен е Илиев.

В предаването Петър Илиев и водещите Владимир Сиркаров и Кузман Илиев коментираха причините да се стигне до ситуацията около КТБ и назначаването на специален надзор за банката от страна на БНБ. Ликвидната криза е типичен проблем за системата на банкиране с частичен резерв, обясниха те.

Класическата ликвидна криза в такава система идва при рязък отлив на привлечените средства – основно депозити, тъй като те могат да бъдат изтеглени от вложителите по всяко време, независимо от срока, за който са сключени. В същото време обаче привлечените средства се отпускат от банките дългосрочно (основно като кредити). Те не могат да бъдат събирани при нужда, а само съгласно погасителните планове, коментира Петър Илиев.

Основна причина за ликвидните проблеми на КТБ са действията на прокуратурата и гласността, която е получило разследването срещу подуправителя Цветан Гунев, посочи Петър Илиев.

Какви са рисковете пред финансовата система, как функционира тя и какво може да се направи за преодоляване на страховете за стабилността на банките у нас? Какво ще се случи с акционерите в КТБ – вижте в предаването Boom&Bust.

Всичко по темата Корпоративна търговска банка може да следите тук
 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
За някои неща си прав :)1), Далече няма да се изхарчат всички пари от фонда, но да, като цяло не би следвало този фонд да се използва по такъв начин2) Няма как да са заложници на Цветан Василев, тъй като той вече приключи с тази банка. Цялата пиеска беше именно с тази цел, да се изгони Цветан Василев от КТБ.3) Това е странен ход на БНБ. Ако сме разчели правилно сценария, целта беше да се изгони Василев и банката да се даде на друг. В този аспект, удобно беше този друг да я купи докато е в кофти състояние почти за без пари. С този ход банката ще се стабилизира и заработи и при проджбата ще трябва и пари да се дават, което звучи нелогично според сценария
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
mick
преди 10 години
Според мен БНБ клекна пред кукловодите и започна да играе тяхната игра. Не стабилизираха банката както преди време направиха с една друга банка.. просто защото искат да я вземат и ададат на друг бушон. Явно Василев вече не им върши работа. Та значи, сега гонят Василев, като уж увеличават капитала.. след известно време ще я продадат на правилния човек за 1 лев/почти/. С какво е толкова апетитна тая банка, някой замислял ли се е? На какви фирми е давала кредити? Има ли енергийни такива фирми? Някой иска да приватизира дълг срещу собственост.Публичния бушон е Пеевски.. да видим как ще гръмне и той. Прекалено много негативи събра, а това пречи на "бизнеса".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
raul_castro
преди 10 години
Играят си с огъня. Като оставим настрана въпроса колко е законно да се употреби фонда за гарантиране на влоговете за наливане на ликвидност, много важно е да се запитаме дали неговите 2,1 млрд лева ще бъдат достатъчни за да угасят пожара в банка, където има депозити за над 6 млрд. Щели да направят оценка за 10 дни каква ликвидност им трябва. Това е възможно да се разбере едва след като отвори отново банката, защото едва тогава ще е ясно дали вложителите ще оставят нещо в нея. Няма как да се знае предварително колко пари са им нужни, освен ако не се заложи на сума, с която фонда и Българската банка за развитие взети заедно не разполагат към настоящия момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
SS-23
преди 10 години
Съгласен! Да вземеш пари от фонда за гарантиране на влогове (друг е въпроса, че този фонд "гарантира" нещо само на хартия) и да ги налееш в една пробита банка, това не е малоумие ... това е безумие, което даже може да подкопае и валутния борд! Щом тая банка, която не е толкова известна за крайният частен клиент е раздала толкова необезпечени кредити, давате ли ли си сметка - какво чудо е в другите банки?? Ами аз мога на мой гръб да кажа, че ипотеката ми е 100% необезпечена и изобщо не би трябвало да ми отпускат кредит, ако бяха навремето банка на място и бяха направили анализ и прогноза на дохода в перспектива! Гърменето в България тепърва започва... и ще се види, че цялата тая "финансова стабилност" е на хартия! 10% да се наредят да теглят и всичко приключва за седмица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 11
studioaa
преди 10 години
Ще си позволя да изразя точно противоположното мнение, действията на БНБ освен, че са изключително неадекватни те засташават пряко монетарната система у нас. БНБ се готви за рефинансира очевидно затруднената КТБ и дъщерната и банка с пари от фонда за гарантиране на депозитите. Това е абсолютно недопустимо и изобщо обезсмисля съществуването на този фонд. Средствата от него НИКОГА не трябва да се предоставят за рефинансиране, а само за обезщетяване на депозантите във вече фалирали банки, а КТБ не е такава поне засега. Ако тези пари се изхарчат неведнъж цялата банкова система се излага на огромна опасност. Чрез действията си БНБ превръща всички останали банки како акционери във този фонд заложници на Цветан Василев. Ако КТБ не намери ликвидност не бива да се допуска спасяване на банката със средства на данъкоплатците или другите банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още