fallback

Доларът падна до месечно дъно след срещата на Фед

Изявлението на Джанет Йелън създаде усещането, че централната банка не е доволна от текущите темпове на икономическо възстановяване

12:50 | 19.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се понижи до най-ниското си ниво за този месец, спрямо кошница от 10 основни валути, след края на двудневната среща на Федералния резерв на САЩ. Очаквано, централните банкери взеха решение да намалят темпа на обратно изкупуване на облигации и да запазят лихвените равнища на рекордно ниски нива. Загубите на зелените пари дойдоха след изразеното намерението на институцията да не повишава лихвените проценти в обозримо бъдеще.

Доларовият спот индекс, губи позиции за втори пореден ден, а доходността по 10-годишните облигации на САЩ се понижава, след като председателят на Фед Джанет Йелън и нейните колеги, намалиха очакванията за дългосрочните лихвени проценти по време на проведеното заседание вчера. Централните банкери очакват лихвеното равнище да остане на текущото си ниско ниво "известно време" след окончателното прекратяване на програмата за обратно изкупуване на облигации, която беше намалена до 35 млрд. долара на месец.

Йелън за пореден път не даде точна прогноза, кога може да се очаква повишение на лихвените проценти, но прогнозите на централните банкери са, че до края на 2015 г. те ще са около 1%, а до края на следващата година ще достигнат 2,5%. Прогнозите за дългосрочното лихвено равнище бяха понижени от 4% на 3,75%, тъй като е взет под внимание по-бавният дългосрочен икономически растеж на американската икономика.

Коментарите след пресконференцията на Джанет Йелън създадоха усещането, че от Фед не са доволни от текущите темпове на икономическо възстановяване. Това предизвика спекулации, че моментът на повишение на лихвените равнища може би е по-далеч, отколкото пазарът очакваше. Анализатори коментираха, че позицията на Фед ще се отрази негативно на щатския долар и ще даде подкрепа на по-високодоходни валути.

Едно евро се разменя срещу 1,3635 долара, формирайки нови дневни върхове. GBP/USD се търгува около 1,7014, като също чертае най-високите стойности за днес. В същото време един долар се разменя за 101,75 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:49 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още