fallback

Ролята на Европа е да бъде медиатор в диалога за Украйна, смята Калфин

Според него няма никакво време за Украйна и може да се стигне до въоръжен конфликт

18:10 | 08.03.14 г.

Ескалацията на напрежението в Украйна може да стигне много далече, включително да се стигне и до въоръжен конфликт. Това заяви в предаването “Брюксел 1” на Bulgaria On Air евродепутата Ивайло Калфин.

По думите му Европа е готова да действа, но трябва да види какви са инструментите, на които може да разчита. Според Калфин тя няма нито финансова, нито военна мощ, но силата ѝ е в това да бъде медиатор в политическия диалог между Крим и Украйна. 

Резултатите от референдума в Крим няма как да бъдат признати от Международната общност, смята Калфин. Причината за това той вижда във факта, че референдумът не отговаря на украинските закони. Евродепутатът смята, че тази стъпка ще допринесе единствено за покачване на напрежението в региона.

“Няма никакво време в Украйна. Колкото по-рано се действа, толкова по-добре. Трябва да се накарат всички страни да влязат в политически процес.”, обясни той. По думите му икономическите санкции не са инструмент, а Русия и Украйна трябва да направят отстъпки и заедно с ЕС да търсят решение на проблема.

“Като се сложи комплексът от мерки и се намери трайно решение на въпроса за Украйна, може да се намери и политическият диалог за него. В противен случай ще нараства напрежението и това ще е поредният конфликт, който десетилетия напред ще се отразява на целия регион”, твърди Калфин.

Повече по темата вижте в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria On Air от 18 ч.!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:27 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още