fallback

Няма риск от загуба на средства по програма „Конкурентоспособност“

Технологочната модернизация и въвеждането на международно признати стандарти са с най-голям интерес за фирмите, коментира Стефан Попов от МИЕ

13:50 | 21.01.14 г.

"Отговорно мога заявя, че по оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ към настоящия момент няма риск от загуба на средства“, каза в ефира на Bulgaria On Air Стефан Попов, началник на отдел "Наблюдение и контрол на изпълнението" в главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ). По думите му с предприетите мерки в последната половин година е била редуцирана опасността от загуба на 90 млн. евро. Той уточни, че по някои проекти парите са били преразпределени.

Припомняме, че за да се минимизира загубата на средства в дългосрочен план, новото ръководство на икономическото министерство и Управляващият орган на оперативната програма ускориха процесите по оценка на проекти и сключване на договори за безвъзмездна помощ, както и въвеждане на подходяща организация за бързо съгласуване на документи. Според Попов вече са договорени всички средства по програмата, дори към 31 декември 2013 г. има договорени 0,26% повече от общия бюджет на програмата, който е 2,273 млрд. лева. „До края на изминалата година са усвоени над 1,311 млрд. лева, което е 58% от общия бюджет на програмата. Всички плащания по проектите трябва да бъдат извършени до октомври 2015 г.“, обясни още експертът. Той уточни, че технологочната модернизация на предприятията е едно от направленията, които будят най-голям интерес от страна на фирмите. Другото е въвеждане на международно признати стандарти. „Когато въведат в експлоатация ново, иновативно и високотехнологично оборудване, компаниите затвърждават позициите си не само на вътрешните и регионалните пазари, но и стъпват на европейски и международни пазари. По тази ос сме финансирали над 1 200 проекта, част от тях вече са приключили“, обясни още Стефан Попов. Той добави, че през новия програмен период кандидатстването и оценяването на проектите ще става само онлайн. Вижте целия разговор във видеото!

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още