fallback

Пазарът на бързооборотни стоки в България е бил 3 млрд. лева през 2013 година

За миналата година големите търговски вериги са внесли в хазната над 500 млн. лева ДДС, твърди шефът на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев

11:43 | 20.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор

„Целият пазар на бързообортни стоки, който се държи изцяло от чуждестранни вериги, е около 3 млрд. лева за цялата изминала година“, съобщи в ефира на Bulgaria On Air Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

Повод за изказването му е подновения дебат около Закона за защитна на конкуренцията.

Още преди месец в общественото пространство се повиха предложения големите търговски вериги да бъдат затворени през почивните дни, а министърът на икономиката дори обеща на българските производители, че ще осигури държавна помощ за създаване на хипермаркет само за техните стоки.

„Притеснителното в този дебат е, че представители на законодателна власт боравят абсолютно фриволно с фактите, като твърдят, че големите вериги, например, изнасят огромни капитали от България и умишлено подават финансови отчети, в които дружествата са на загуба“, заяви Матеев.

Според него за 2013 г. веригите са внесли в хазната над 500 млн. лева ДДС. „Голяма част от вече споменатите 3 млрд. лева отвиват за разплащания с доставчици, а останалото е за заплати и осигуровки на над 22 000 служители, които работят в тези чуждестранни вериги. Искам да уточня и още нещо. Въпреки че са с чуждестранни собственици, на практика това са български вериги. Те са инвестирали в България над 4 млрд. лева и имат заслуга за голяма част от брутния вътрешен продукт на страната“, обясни още Йордан Матеев.

По думите му всяка компания има право да изнася капитали, но именно в това е и идеята на общностното право – свободно движение на хора и капитали в рамките на Европейския съюз.

„Ако се замислим, ще видим, че е много по-изгодно да се плащат данъци в България, отколкото в Германия. Действително приходите от корпоративен данък в бюджета са малко – едва 5 от всеки 100 лева са от данък печалба, но България има нужда от инвестиции. Тези инвестиции създават нови работни места. Затова е нормално когато една от големите чуждестранни вериги инвестира масирано в страната ни, в отчетите си тя да бъде на загуба“, допълни Матеев.

Вижте целия разговор във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още