fallback

Кабинетът твърде много избързва с решенията за "Южен поток"

Непрозрачните практики няма как да останат незабелязани от ЕК, заяви евродепутатът Андрей Ковачев

18:25 | 18.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Очевидно е, че българското правителство бърза да започне строителството на газопровода "Южен поток" по един твърде непрозрачен начин", заяви в ефира на Bulgaria On Air заместник-председателят на Комисията по външни работи на Европейския парламент (ЕП) Андрей Ковачев. Според него това няма как да остане незабелязано от Европейската комисия (ЕК).

"Кабинетът бърза да прави факти, да организира търг, което поставя под съмнение дали проектът ще отговаря на европейските норми.

Припомняме, че през март Южен поток" ще получи разрешително за строеж от българските власти, през същия месец ще стане ясно и кой ще бъде изпълнител на българския участък. Очакванията са, че реалното строителство по проекта ще започне през юни.

Вече писахме, че шестте страни, сключили споразумения с Москва за "Южен поток", дадоха мандат на комисаря Йотингер за предоговаряне на споразуменията между тях и Русия така, че те да отговарят на изискванията на общността.

Още през декември Европейската комисия обяви, че договорите, които Русия подписа с шестте държави, не кореспондират с европейското законодателство. Ето защо Брюксел пожела те да бъдат предоговорени, тъй като има нарушение на разпоредбите на Третия енергиен пакет.

Основните опасения са, че износителят "Газпром" ще управлява и газопреносната мрежа.

Засега от Москва отхвърлят всякаква възможност за предоговаряне. Руският посланик в ЕС Владимир Чизов обаче заяви по-рано тази седмица, че Третият енергиен пакет не може да бъде единственият критерий, който да регулира всички детайли по толкова сложен проект като газопровод.

По думите на Ковачев не е особено редно европейското законодателство да бъде адаптирано спрямо Русия.

"Дори Барозу е категоричен, че ако Русия откаже да се съобрази с нормативите на общността, страната ще бъде дадена на съд", обясни Ковачев. Поради тази причина той е отправил призив към гръцкото председателство Европейският съвет да даде мандат на Европейската комисия за предоговаряне на споразуменията по "Южен поток".

Още коментари по темата, както и какво каза Европейския парламент на британските и други политици, които напоследък се включиха в словесната истерия срещу емигрантите от България и Румъния и какво предстои на Сърбия в преговорите за еврочленство, вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:45 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още