fallback

МИНТ: М като Мексико

Мексиканската икономика прие пътя на отваряне към чуждестранните инвестиции, което може да е най-силният ѝ коз в бъдеще

20:37 | 17.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В серия от съвместни коментари Bulgaria On Air и Investor.bg ще разгледат четирите страни, които се очаква да заместят БРИКС като новия двигател на глобалния икономически прогрес – Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция.

Погледнато на първо четене, мексиканският президент Енрике Пеня Нието наистина има доста допирни точки с японския премиер Шиндзо Абе.

На първо място, и двамата встъпиха в длъжност в края на 2012 г. с обещанията за смели реформи и икономически просперитет. Но докато Абе заложи на силната ръка на държавата и безкомпромисната намеса на Японската централна банка, то колегата му се насочи към отваряне на икономиката за външни инвестиции.

На второ място, перипетиите пред енергийните сектори в двете страни. Японските атомни централи бяха напълно блокирани след аварията във "Фукушима"-1 през 2011 г. Това повиши значително размера на вноса на енергийни продукти в страната и постави под сериозна въпросителна плана на управляващите за девалвация на йената.

Същевременно на 12 декември в продължило близо 40 минути гласуване долната камара на мексиканския парламент премахна 73-годишния монопол на държавната петролна компания Petroleos Mexicanos. Мексиканските депутати гласуваха с 354 гласа "За" срещу 134 "Против", ратифицирайки одобрените по-рано от Сената промени.

С това не закъсняха и оптимистични прогнози. Експерти веднага отчетоха, че Мексико ще премине от енергиен пазар, управляван от един играч, към такъв, в който ще бъдат допуснати и частни петролни и газови дружества. Промените вече позволяват на правителството да си партнира и с частни фирми чрез различни видове договори, включително лицензи.

Въпреки че особено внимание прикова енергийната реформа, амбициозният реформатор Нието осъществи през първата година от мандата си множество законови промени – от образователния до медийния сектор. Икономическите резултати на страната обаче останаха разочароващи, като чуждестранните инвеститори останаха по-скоро пасивни с оглед на социалното недоволство от реформите. Гаранция за това е последното издание на класацията Doing Business, изготвяна от Световната банка, в което страната отстъпи с пет места до 53-та позиция.

През септември страната бе обхваната от масови сблъсъци между полицаи и ученици, които протестираха срещу планираната от правителството образователна реформа. Междувременно десетки хиляди учители проведоха мирен протест срещу реформата.

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието прие въвеждането на основно преструктуриране на образованието в държавата, включващо централизирането на процеса по наемането, запазването и освобождаването на учители. Основните опасения на преподавателите бяха, че новият закон може да доведе до масово съкращение на учители.

Традиционно, мексиканската икономика е силно зависима от тази на САЩ. И докато Щатите видимо показват известни признаци на съживяване, което намери леко отражение в свиването на количествените улеснения през декември, то при Мексико ефектът от ограничаването на лесните пари може да е обратен. При едно евентуално действително стопиране на разширяването на баланса на Фед, в което все пак доста хора се съмняват, ефектите ще се проявят в ограничаване на финансирането за развиващия се свят.

Въпреки всичко с оглед на заявката за реформи в Мексико и привидно твърдата ръка, с която си служи президентът Нието при изготвянето на закони, видимо страната ще се превръща във все по-атрактивна дестинация за чуждестранните капитали. Факт, по който централноамериканската страна значително се различава от Япония и политиките по силна държавна намеса в икономиката на премиера Абе.

Очакваното добро представяне на Мексико го вкара в престижната нова абревиатура, която се очаква да диктува икономическите реалности през следващите десетителия – МИНТ (Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция). Какво е мнението ви за очертаващите се нови звезди на икономическия небосклон? Има ли потенциала МИНТ да засенчи БРИКС? Очакваме вашите мнения и коментари на info@investor.bg.

Повече за мексиканската икономика може да видите в разговора на Делян Петришки от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:20 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още