fallback

Европейските избори през май - „Действай. Създавай. Въздействай“

ЕП даде официален старт на 10 септември на своята информационна кампания за предстоящия вот

19:14 | 29.12.13 г.

През май 2014 г. ЕС ще избира свой нов наднационален парламент. Предизборната кампания започна под мотото „Действай. Създавай. Въздействай“. То подчертава, че избирателите в ЕС могат да упражнят властта си и да определят чрез своя глас как ще изглежда Европа в бъдеще. България ще избира 17 членове на ЕП.

България ще участва в евроизбори за втори път. Първият вот за страната ни беше през 2009 г. Членовете на ЕП са пряко избирани от гласоподавателите в ЕС на всеки пет години. Броят на европейските депутати за всяка държава е приблизително пропорционален на нейното население.

Според Лисабонския договор не може да има по-малко от 6 или повече от 96 депутати от една държава. ЕП даде официален старт на 10 септември на своята информационна кампания за предстоящия вот. Тя е от четири етапа и ще продължи и след самите избори докато стане факт новият председател на ЕК.

Първият етап всъщност е представянето на мотото на кампанията. В момента тече вторият. Той е до февруари 2014 г. и ще привлече вниманието с поредица от интерактивни събития в европейските градове към пет основни теми – икономиката, работните места, качеството на живот, парите и мястото на ЕС в света.

Третият етап ще обхване самата изборна кампания и ще започне през февруари. На този етап акцентът ще падне върху датите на изборите – 22-25 май. Тези дати ще бъдат добавени към логото с приближаването на изборите. Последният етап от компанията, който ще покрие периода след изборите, ще се съсредоточи върху новоизбрания ЕП, върху избора на следващия председател на ЕК и върху встъпването в длъжност на новата Комисия.

Европейският парламент има три работни места – Брюксел, Люксембург и Страсбург. В Люксембург са разположени административните офиси -„Генералният секретариат”. Заседанията на целия Парламент се провеждат в Страсбург и в Брюксел. Заседанията на комисиите също се провеждат в Брюксел.

Заедно със Съвета на ЕС ЕП е една от основните законодателни институции на съюза. ЕП има три основни роли: обсъжда и приема европейски закони заедно със съвета; контролира други институции на ЕС и обсъжда и приема бюджета на съюза заедно със Съвета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още