fallback

Кр. Станчев: Големият проблем е дали правителството ще успее да събере данъците

Ниската събираемост на налозите е признак за липса на достатъчно добре работеща администрация, смята експертът от ИПИ

09:12 | 05.12.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Въпреки политическите трудности през тази година българските граждани са лоялни данъкоплатци. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air председателят на Управителния съвет на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев. Ниската събираемост на данъци е признак за липса на достатъчно добре работеща администрацията или объркване в правилата на събиране на данъци, допълни експертът.

Той обаче определи като „дивашки“ последните промени в данъчното облагане в страната. „От една страна се намаляват налозите на една група от бизнеса, да речем при хазарта, а на всички, които са подозрителни – се увеличават. По тази логика защо не бъде премахнат данъкът върху дивидентите и защо едноличните търговци не се облагат както всички останали с 10%“ , обясни Станчев.

По думите му не е особено логично да се правят сериозни промени, като например да се въведе данък ток за всички производители, не само за ВЕИ сектора, при положение, че разходите на правителството силно се увеличават и сумата, която всеки гражданин ще плати за издръжката му догодина ще бъде с 200 лева повече отколкото през тази. „Най-скъпо през 2014 г. ще ни струват пенсиите, социалните помощи и обезщетенията. За това перо всеки българин ще плати средно по 1564 лева“, уточни още икономистът.

Според него големият проблем не е общата задлъжнялост на страната, а обещанията на правителството и дали успява да си събере данъците, за да си плаща задълженията. „Затова е важно да бъдат формулирани правилно очакваните приходи, дефицитите да не надвишават това, което ще произведе икономиката“, посочи Станчев.

Какво още коментира той за нарушената връзка между парламентарно мнозинство и изпълнителна власт, вижте във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:00 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още