fallback

Н. Болтаджиев: Закриването на болници няма да реши проблемите на НЗОК

Решението е във въвеждането на информационна система в здравната каса, твърдят от Националното сдружение на частните болници

10:38 | 28.11.13 г.

Порочната пракитка за масови хоспитализации може да се спре единствено с въвеждането на информационна система в здравната каса. Това каза в ефира на Bulgaria On Air д-р Николай Болтаджиев, член на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници.

Той посочи, че само така може да се проследи в реално време кой къде се лекува и защо. И подчерта, че бюджетът на Националаната здравноосигурителна каса се изготвя на база броя на пациентите, а не на броя болници.

„Хоспитализациите се увеличават с годините, но системата е така направена, че да се плаща за преминал пациент", уточни Болтаджиев и призова да спре да се спекулира с броя на лечебните заведения, защото те не са 400. Болниците за активно лечение са 285, уточни Болтаджиев.

„През последните 7-8 години в Министерство на здравеопазването има едно заболяване, което се предава и на министрите. Всеки, който оглави това ведомство първо започва да закрива болници. Ситуацията в момента е напълно аналогична, а когато един министър стане враг на болничните заведения и на лекарите, той не остава дълго на този пост“, каза още той.

С желанието да се закриват болници преди три години се направиха едни стандарти, които повишиха значително изискванията към лечебните заведения. Това оскъпи драстично медицинските дейности, което пък наложи приемането на повече пациенти, защото единственият начин на болницата да си увеличи приходите, е с хоспитализации“, обясни Болтаджиев.

Вижте целия разговор във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още