fallback

Н. Абаджиев: Пари от пенсионните фондове трябва да влизат в икономиката

Част от средствата могат да се инвестират в пазара на труда, коментира председателят на Асоциацията на частните пенсионни фондове

12:49 | 07.11.13 г.

Връзката между пенсионните фондове и пазара на труда трябва да се прави постоянно, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на частните пенсионни фондове Никола Абаджиев.

Той посочи, че към момента активите в пенсионните фондове надхвърлят 6,5 млрд. лева и е добре да бъдат инвестирани в собствената икономика и по-този начин да бъдат създадени работни места и осигурени по-добри заплати и осигуровки на работещите.

В допълнение Абаджиев посочи, че по последни данни доходността на всеки един от пенсионните фондове е между 5 и 7%, което предвид икономическата ситуация е показателно за едно успешно инвестиране на капиталовия пазар. „За деветмесечието във фондовете са постъпили около 650 милиона лева нови средства, като една част от тях е именно от инвестиции на средствата на осигурените лица“, коментира още Абаджиев. Той допълни, че са водени разговори с Банката за развитие как средствата от пенсионните фондове да бъдат инвестирани в икономиката и конкретно за развитие на пазара на труда. По думите му ще бъдат инициирани нови разговори по темата с Министерство на финансите и с вицепремиера Даниела Бобева. Абаджиев даде за пример успешния модел за инвестиране на средства от пенсионните фондове за развитие на икономиката в Чили, където от „160 млрд. в капиталовите пенсионни фондове 100 влизат обратно в икономиката. Методите са известни, просто трябва да се прилагат по-активно, допълни още Абаджиев. Той заяви още, че се работи в посока на плавно намаление на таксите. „В тази връзка се водят разговори с Комисията за финансов надзор. Желанието ни е не да решим въпроса на парче, а заедно с въпроса за инвестициите, с този за въвеждането на мултифондовете, с гаранционните механизми за гарантиране на вноските“, коментира Абаджиев.

Още от разговора вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още