IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Край на сагата в САЩ, Сенатът постигна споразумение

Сделката е историческо двупартийно споразумение, заяви лидерът на мнозинството на демократите Хари Рийд

20:05 | 16.10.13 г. 20
Край на сагата в САЩ, Сенатът постигна споразумение

Лидерите на Сената на САЩ обявиха постигането на споразумение за възобновяване на дейността на федералното правителство и покачване на тавана на дълга, съобщава MarketWatch. Политическата сделка бе постигната само ден преди крайния срок, след който всички американски държавни разходи щяха да станат незаконни.

Новината бе съобщена от лично лидерите на демократите на републиканците – Хари Рийд и Мич Макконъл. Двете партии постигнаха споразумение след няколкодневни тежки преговори.

Показателен факт за предстоящото официализиране на сделката е, че сенатор Тед Круз от страна на републиканците заяви, че гласуването няма да бъде блокирано от неговата партия. Това проправя пътя за гладкото протичане на процеса в Сената, въпреки че Конгресът трябва да побърза, защото крайният срок е въпрос на часове.

Сделката ще осигури финансиране на федералното правителство до 15 януари, запазвайки текущия размер на разходите – нещо, което по думите на Макконъл е "основен приоритет" за републиканците. Таванът на дълга пък ще бъде повдигнат до 7 февруари.

Законодателите също така трябва да изработят краен вариант на бюджета за започналата на 1 октомври фискална година до 13 декември. В тази връзка Рийд заяви, че временната комисията, която ще се занимава с този въпрос, ще бъде водена от сенатора от Вашингтон Пати Мъри и конгресмена от Уисконсин Пол Райън.

Хари Рийд определи сделката като "историческо двупартийно споразумение".

Минути след като новината стана факт, фондовите пазари отвъд Океана разшириха повишенията си. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добавя 1,18% до 15 347,50 пункта. Широкият индикатор S&P 500 е нагоре с 1,17% до 1 717,92 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite се покачва с 1,11% до 3 836,10 пункта.

Вижте подробностите в репортажа на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

10
rate up comment 14 rate down comment 4
ABBA
преди 10 години
На въпросните им е сменен чипа, какво ги питаш. Количествени облекчение било, монетарни стимули били. ТОВА СИ Е ЧИСТА КРАЖБА от целия свят, що ресурсите се котират в долари...*** така е, смени чиповете на хората и ги дой като крави и стрижи като офффце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
Добре де, да попитам всички икономисти във форума, простичкият въпрос: ДО КОГА МОЖА ДА ПРОДЪЛЖАВА ТОВА? Все някога трябва да се сложи край на това безумие, или бъкам нещо? Може ли да задлъжняваш до безкрай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
"През 2014 би следвало да се случи неизбежното и то е - ИНФЛАЦИЯ. "----------------------Инфлация ще има, когато потреблението тръгне стабилно нагоре, ръст на ресурсите със замръзнало потребление, по-скоро е "рецепта" за стагфлация. За да се съживи потреблението е нужно (освен устойчиви нива на заетост) или доходите да растат и/или потребителското кредитиране да върви нагоре - нито едно от тези условия не виждам да се изпълни в краткосрочен план. Ръста на ресурсите може да обезпечи ръст на доходите в сектора и в ресурсо-експортиращи държави , но това няма да е достатъчно да се обърне тренда в потреблението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
nesduhan_trader
преди 10 години
Щото идеята беше САЩ да фалират и в краткосрочен план долара да поскъпне, заради смяната на политкката на ФЕД - демек спирачки на печатницата. Много капацитети си верваха на този вариант и ми докараха супер приятни мигове на смях на техен гръб. Сагата през февруари е единствено за слагане на спирачки на процеса на инфлация и печалбарство за спекулантите на Уолстрийт... Така поне мисля аз. Който мисли друго - да е жив и здрав и така мил да сподели :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
nesduhan_trader
преди 10 години
Постигането на споразумение и увеличаването на тавана на дълга не е тема, която заслужава коментари, тъй като точно това беше очакваното развитие. особено след пиесата, която беше изиграна в самото начало на тази година и очакваната развръзка , която наблюдавахме. Много по-интересно е как ще реагират пазарите на този модел на поведение. В един момент медиите предложиха 2 варианта - a) САЩ фалират и $ поскъпва, заради евентуалната промяна в политиката на ФЕД; b) нов таван, стабилност и отново губещи да са ресурсите. Лично аз очаквам в края на краищата $ да загуби 15 % спрямо ресурсите до януари, освен ако не съумеят да ни изиграят нова пиеса, според която при всяко развитие ресурсите трябва да падат. :)) През 2014 би следвало да се случи неизбежното и то е - ИНФЛАЦИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 1
interim
преди 10 години
Те прожектирали ли са друга серия? Цялата история беше да се изкара едно подобно заглавие на това из тяхния печат (от който нашите преписват) и да успокоят народа, че всичко е оправено вече... Иначе все едно да излезем да пием с приятели, и да кажем на келнера, че след дълги дебати помежду си сме решили да не си плащаме. И чакаме бурни аплодисменти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 0
Zal_Negodnik
преди 10 години
споко,февруари пак ще ни прожектират същата серия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 2
Ocetov
преди 10 години
Сега следва и нов рунд здраво печатане,казвайки ни,че всеки момент спират....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
eboyanov
преди 10 години
добре де нещо не се връзва цялата работа. Защо доларът започна да поевтинява след решението???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Край на сагата в САЩ, Сенатът постигна споразумение=========харчлъка да започне...сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още