IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Край на сагата в САЩ, Сенатът постигна споразумение

Сделката е историческо двупартийно споразумение, заяви лидерът на мнозинството на демократите Хари Рийд

20:05 | 16.10.13 г. 20
Край на сагата в САЩ, Сенатът постигна споразумение

Лидерите на Сената на САЩ обявиха постигането на споразумение за възобновяване на дейността на федералното правителство и покачване на тавана на дълга, съобщава MarketWatch. Политическата сделка бе постигната само ден преди крайния срок, след който всички американски държавни разходи щяха да станат незаконни.

Новината бе съобщена от лично лидерите на демократите на републиканците – Хари Рийд и Мич Макконъл. Двете партии постигнаха споразумение след няколкодневни тежки преговори.

Показателен факт за предстоящото официализиране на сделката е, че сенатор Тед Круз от страна на републиканците заяви, че гласуването няма да бъде блокирано от неговата партия. Това проправя пътя за гладкото протичане на процеса в Сената, въпреки че Конгресът трябва да побърза, защото крайният срок е въпрос на часове.

Сделката ще осигури финансиране на федералното правителство до 15 януари, запазвайки текущия размер на разходите – нещо, което по думите на Макконъл е "основен приоритет" за републиканците. Таванът на дълга пък ще бъде повдигнат до 7 февруари.

Законодателите също така трябва да изработят краен вариант на бюджета за започналата на 1 октомври фискална година до 13 декември. В тази връзка Рийд заяви, че временната комисията, която ще се занимава с този въпрос, ще бъде водена от сенатора от Вашингтон Пати Мъри и конгресмена от Уисконсин Пол Райън.

Хари Рийд определи сделката като "историческо двупартийно споразумение".

Минути след като новината стана факт, фондовите пазари отвъд Океана разшириха повишенията си. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добавя 1,18% до 15 347,50 пункта. Широкият индикатор S&P 500 е нагоре с 1,17% до 1 717,92 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite се покачва с 1,11% до 3 836,10 пункта.

Вижте подробностите в репортажа на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Разбира се че не :))Чак сега реших да повдигна въпроса тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Сериозно ли, чак сега забелязваш, че има двоен стандарт ? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ами ... в поста , който коментирах се говореше за 15% ръст на суровините, което не е хипер-инфлация, тя е в порядъци. Апък хипер-инфлация на долара, не че е невъзможно да се случи, но няма да видим, докато щатите са първа военна сила или не си я организират умишлено по някаква причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Уважаеми съфорумници!Следейки редовно темите и коментарите ми прави впечатление нещо странно!?!Как така хора, претендиращи че разбират от икономика имат двойни стандарти и за едно и също държавно-икономическо поведение от 2 различни нации имат 2 съвсем противоположни мнения. (Пак ми замириса на идеологическа борба)Вижте например едни и същи коментатори как осъждат икономическата политика и поведение на САЩ и как за същата икономическа политика и поведение защитават поведението на гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Абе в случая мисля, че човека говори за хиперинфлация, което ама изобщо не е свързано с увеличаване на потреблението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 6
kane
преди 10 години
За невярващите и необразованите:Не според мен, а според МУСОЛИНИ - най-виден предстваител на ФАШИЗМА:"ФАШИЗЪМ Е КОГАТО ИНТЕРЕСИТЕ НА ДЪРЖАВНИЯ АПАРАТ И ИНТЕРЕСИТЕ НА НАЙ-БОГАТИТЕ В ОБЩЕСТВОТО СЕ СРЕЩАТ И ОБЕДИНЯВАТ"СТРАШНО Е!!!Това се случва в РБ, в САЩ в Германия и почти навякъде другаде в по-малка или по-голяма степен и сякаш никой не го забелязва и неговори за това!Когато работодателя ти те мачка на работното място неспазваки кодекса и порядките на труда и държавата в лицето на нейните слувители, знае за това и съшевременно нищо не прави-не се меси е то тва е случай на ФАШИЗЪМРБ е крайно бедна странаОттам и ние сте доста бедни жители на планетата и е хубава да знаем какви са интересите ни, а не да се изживяваме на велики/както личи от коментарите ви/. Хубаво е да има мечти, но е добре и да се почива на реалносттаУспех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 7
kane
преди 10 години
САЩ като най-голямата икономика и с господстващ долар, като резервна валута и задължения много под нивото на много европейски страни е направо в цветущо положение и това да си беден и да мреш, заради това си е направо ФАШИЗЪМОбама сам може още утре да заповяда на монетния двор да направи една платинена монета с лика на Д.Буш и да и турят каквато си решат цифа на нея и да я дадат на Китай с/у целите си задължения към тях. И това е законно!Искам да кажа че САЩ нямат монетни и бюджетни проблемиСАЩ имат проблеми с богаташите. Те са завзели властта и са превърнали една капиталзистическа демокрация във ФАШИСТКИ СТРОЙЕто това всеки един трябва да разбереНо преди това трябва да започните да се вълнувате не само от вашите лични проблеми, но и от тези на останалите хора/зная че е трудно когато се бориш всеки ден за насъщния/САЩ нямат закони за защита на трудещите си, имат най-слабите закони за синдикатите от целия развит свят. за невярващите:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 7
kane
преди 10 години
Един разбиращ коментар няма тук отдолуНеразбирате как реално стоят нещата в САЩТова не е РБ да има бордИ политици на които от вън им нареждат какво да правятТам знаят че ако хората няма какво да ядат и да си плащат сметките ще стане война - гражданскаТам фашизма е достигнат след толкова години капитализъмИ за съжаление РБ върви по посочения от тях път или в същата посока, както и много други страни между друготоИ знаете ли защо се случва това, защото фашистите чрез техните представители искат да отнемат и малкото права на хората които имат тамСАЩ няма както ВСИЧКИ развити страни здравна с-*** и всеки да може да отиде на лекар - там 20% от всички НЕМОГАТ ДА ОТИДАТ НА ДОКТОР КОГАТО СА БОЛНИ, защото нямат здарвна застраховка, която е фор профит организирана и допреди Обама да ги ограничи до 20% адрминистративни разходи дераха по 50% от всички събрани премии за годината. За да не плащат обявяваха бебета за "дебели" за да им се заплати предоставената здр.у-га и т.нФАШИЗЪМА Е СТРАШЕН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
Jorkata
преди 10 години
Значи след Нова година пак ще има екшън и цирк...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 2
d333
преди 10 години
До кога ли?... Ами горната абсолютна граница е БВП на целия свят. :-) Тогава и най големите балами ще се усетят, че тези длгове нямат връщане. Е, то е ясно, че и сега нямат връщане. Просто лека полека всички ще започнат да се отърват от хартията, лихвите ще се вдигнат и .... и край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още