fallback

Край на сагата в САЩ, Сенатът постигна споразумение

Сделката е историческо двупартийно споразумение, заяви лидерът на мнозинството на демократите Хари Рийд

20:05 | 16.10.13 г. 20

Лидерите на Сената на САЩ обявиха постигането на споразумение за възобновяване на дейността на федералното правителство и покачване на тавана на дълга, съобщава MarketWatch. Политическата сделка бе постигната само ден преди крайния срок, след който всички американски държавни разходи щяха да станат незаконни.

Новината бе съобщена от лично лидерите на демократите на републиканците – Хари Рийд и Мич Макконъл. Двете партии постигнаха споразумение след няколкодневни тежки преговори.

Показателен факт за предстоящото официализиране на сделката е, че сенатор Тед Круз от страна на републиканците заяви, че гласуването няма да бъде блокирано от неговата партия. Това проправя пътя за гладкото протичане на процеса в Сената, въпреки че Конгресът трябва да побърза, защото крайният срок е въпрос на часове.

Сделката ще осигури финансиране на федералното правителство до 15 януари, запазвайки текущия размер на разходите – нещо, което по думите на Макконъл е "основен приоритет" за републиканците. Таванът на дълга пък ще бъде повдигнат до 7 февруари.

Законодателите също така трябва да изработят краен вариант на бюджета за започналата на 1 октомври фискална година до 13 декември. В тази връзка Рийд заяви, че временната комисията, която ще се занимава с този въпрос, ще бъде водена от сенатора от Вашингтон Пати Мъри и конгресмена от Уисконсин Пол Райън.

Хари Рийд определи сделката като "историческо двупартийно споразумение".

Минути след като новината стана факт, фондовите пазари отвъд Океана разшириха повишенията си. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добавя 1,18% до 15 347,50 пункта. Широкият индикатор S&P 500 е нагоре с 1,17% до 1 717,92 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite се покачва с 1,11% до 3 836,10 пункта.

Вижте подробностите в репортажа на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още