fallback

Страните от Г-20 се страхуват от затягането на монетарната политика

Основен риск пред глобалната финансова система е промяната на посоката към изтегляне на стимулите, предупреждават от групата

10:11 | 10.10.13 г.

Правителствата на държавите от Г-20 считат изтеглянето на монетарните стимули като основен риск за глобалната финансова система. Това става ясно от проект на комюнике, което най-развитите страни ще разпространят след започващата днес среща на финансовите министри и централните банкери от групата.

„Прекомерната волатилност на пазарите и затягането на условията за финансиране в отговор на наближаването на промяна към нормализация на монетарната политика в развитите икономики представляват важен риск“, се казва в предварителната версия на документа, пише Bloomberg.

„Ще гарантираме, че промените в монетарната политика ще продължават да бъдат внимателно дозирани и ясно комуникирани“, ангажират се финансовите министри и централните банкери.

„Макар възстановяването на глобалната икономика да продължава, то остава неравно и крехко, като безработицата е неприемливо висока в много държави. Има сигнали за подобрение в доста от развитите икономики и доказателства за забавяне на растежа в някои развиващите се страни“, се казва в документа.

Срещата, която ще се проведе днес и утре във Вашингтон, съвпада с годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. Повече информация за събитието може да видите в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още