fallback

Бейнър: Блокирането на дейността на правителството „не е игричка“

Обама обаче определя последиците от действията на републиканците като "сърцераздирателни" за обикновения американец, усилвайки натиска върху тях

15:54 | 05.10.13 г. 2

Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Джон Бейнър, осъди политическата безизходица, която доведе до спиране на финансирането за правителството на САЩ от 1 октомври, настоявайки, че Конгресът на страната не играе „някаква си игричка“, съобщи CNBC.

На емоционална пресконференция Бейнър укори американския президент Барак Обама и лидера на мнозинството на Демократическата партия в Сената Хари Рийд за онова, което той определя като отказ от преговори по опасенията на републиканците относно Закона за достъпното здравеопазване (познат в САЩ и като Obamacare), приет през 2010 г., но влязъл в сила също във вторник.

Бейнър бе категоричен, че Конгресът няма да гласува за „чиста“ разходна сметка без условия, което би сложило край на блокирането на дейността на администрацията, и поиска съкращаване на разходите срещу повишаване на тавана за заемане на средства от страна на правителството, който се очаква да бъде достигнат на 17 октомври.

Порицавайки съобщенията, които изобразяват безизходната ситуация с етикети като „победители“ и победени“, той изригна: „Това да не Ви е някаква си игричка! Американският народ не иска неговото правителство да спре работа, нито пък аз го желая!“.

Правителството на САЩ започна новата финансова година, настъпила на 1 октомври, без гласуван бюджет, което го принуди да спре по-маловажните дейности и остави в практически неплатен отпуск над 700 000 души, след като републиканците и демократите не успяха да преодолеят политическите си различия. За да гласуват бюджета, от Републиканската партия искат сериозни промени в Obamacare. По-сериозни обаче се очаква да бъдат икономическите последици от липсата на сделка по тавана на дълга.

Междувременно Обама определи последиците от спирането на работата на правителството за обикновените американци като "сърцераздирателни" и призова отново републиканците в Конгреса да сложат край на продължаващата вече пети ден безизходица и безусловно да прокарат законопроект за финансирането, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

В седмичното си радиообръщение Обама засили натиска върху републиканците, давайки конкретни примери за цената на спирането на работа за няколко души, които или са останали без достъп до държавни услуги, или временно са без работа.

Кели Мъмпър, служителка в сферата на образованието с три деца в армията, и още 150 други служители трябвало да спрат да се грижат за 770 деца в щата Алабама, разказа президентът. "Барак, изключително загрижена съм за положението на тези деца", заявява тя в писмо до Обама, което той цитира. Държавният глава на САЩ спомена и историята на Джулия Прудън от Северна Дакота, която казва, че нямало да получи жилищен заем по програма за развитие на селските райони на министерството на земеделието, ако правителството спре работа.

"Това са само няколко от многото сърцераздирателни писма, които получих от тях през последните няколко седмици - включително над 30 хиляди през последните няколко дни", каза Обама. "Знам, че републиканците в Камарата на представителите слушат същите истории", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още