fallback

Новата Морска гара на пристанище Бургас бе открита

Пътническият терминал е на площ 2700 кв. м застроена площ и може да поема около 100 хил. пасажери годишно

17:18 | 04.10.13 г.

Новата Морска гара на пристанище Бургас бе открита днес. Съоръжението е част от проекта "Супер Бургас – Зона за обществен достъп", съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Пътническият терминал е на площ 2700 кв.м. застроена площ и може да поема около 100 000 пасажери годишно.

Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи е Консорциум „Техномашпрогрес ТВП“. Общата стойност на инвестицията е в размер на 3,29 млн. лв.

По думите му проектът е много важен за развитие на круизния туризъм, като през последните години се наблюдава все по-голям интерес от този сектор към България. 

Морската гара е част от проект "Супер Бургас – Зона за обществен достъп" – фаза първа. Цялостният проект е свързан с реорганизация на съществуващите пространства в пристанище Бургас и предвижда изграждане на свободната зона за обществен достъп, в която на едно място ще бъдат събрани морски и сухопътен (автомобилен) и жп транспорт. С изграждането на Морската гара се създава възможност за реализиране на концепцията за отваряне на града към морето, изнасяне на промишлените дейности и преструктуриране на крайбрежните промишлени зони и определяне на нови терени за обществено обслужване.

Архитектурното решение на новата сграда позволява, освен основната си функция, в нея да бъдат провеждани публични събития (изложби, концерти, изложения и др.).

Кадри от новата морска гара можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още