fallback

Бюджетният спор в САЩ ще продължи до последния момент

Барак Обама обвини републиканците в "политическо перчене"

10:42 | 28.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Спорът за бюджета на САЩ вероятно ще се изроди в политическа битка до последната минута. В понеделник, последният ден на финансовата година в САЩ, трябва да бъде постигнат компромис за това как американското правителство ще финансира бъдещите си операции, припомня в свой обзор Wall Street Journal.

Но в четвъртък в парламента за пореден път господстваше блокадното настроение от последните дни. Лидерът на републиканците Джон Бейнър заяви безцеремонно, че Камарата няма да приеме плана за разходите, който в момента се разработва в Сената.

Сенатът, където Демократическата партия на президента на САЩ Барак Обама държи мнозинството места, трябваше да представи проектобюджета си в петък. Той трябваше да  запази правителството на САЩ през следващите шест седмици на новата финансова година „над водата“. В противниковия лагер на републиканците обаче планът на Сената се разглежда критично, защото включва и разходите за жадуваната от Обама реформа в здравеопазването.

Консервативните републиканци се опасяват, че планът на Сената няма да намали достатъчно силно разходите на правителството. Затова и те не искат просто така да се ангажират и с повдигане на законовия лимит за дълга на правителството. Такова увеличение обаче е спешно необходимо, за да се предпазят САЩ от фалит.

Бюджетният орган на Конгреса на САЩ смята, че в края на октомври правителството няма да може да си плаща сметките, ако границата на дълга не бъде вдигната.

Междувременно Обама предупреди, че отказът да се повиши таванът на държавния дълг на практика ще блокира икономиката, предаде Ройтерс.  Пред репортери в Белия дом Обама заяви, че това би имало "дълбок дестабилизиращ ефект" върху американската и глобалната икономика. Освен това той обвини републиканците в "политическо перчене" и заяви, че единственото, за което ги е грижа, е "да угодят на чаеното парти".

Правителството е изправено пред два крайни срока. Единият е потенциалното спиране на работата на правителството на 1 октомври, ако Конгресът не одобри законопроект за временно финансиране. Другият е достигането на тавана на държавния дълг около 17 октомври, ако Конгресът не разреши повишаването му. 

Вижте повече в материала на Bulgaria on Air. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още