fallback

Петко Вълков: До декември разговорите в ЕЦБ ще са за растежа на европейската икономика

Президентът на ЕЦБ Лагард смята, че инфлацията е под контрол и целите за ниво от 2% до края на годината може да бъдат изпълнени по-рано, посочи пазарният експерт

22:30 | 18.10.24 г.

При запазване на тенденцията за намаляване на инфлацията, разговорите в Европейската централна банка (ЕЦБ) до декември ще са предимно за растежа на европейската икономика. Това прогнозира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в Българската банка за развитие (ББР).

"Фокусът на действията на ЕЦБ ще падне върху съживяването на икономиките на северните страни, но това ще повлияе положително и върху средиземноморските членове на валутния съюз, които се оказаха двигатели на растежа през 2024 г.", каза той.

Петко Вълков отбеляза, че според данните на Евростат инфлацията в еврозоната се е забавила до 1,7% през септември от 2,2% през август, и изтъкна, че на този фон Германия вероятно ще завърши годината в рецесия, отчетено е забавяне на растежа във Франция, а "Италия също не е в най-доброто си състояние".

Той напомни, че преди заседанието в четвъртък дори имаше призиви от анализатори ЕЦБ да действа по-агресивно и да намали лихвата с 50 базисни пункта, за да се задвижи икономиката. Европейската централна банка намали основната си лихва за трети пореден път с 25 базисни пункта на заседанието си тази седмица. Пазарите очакваха това решение и нямаше съществена реакция, като ръстовете на основните борси в Европа в четвъртък се дължаха предимно на локални фактори.

"ЕЦБ отново потвърди своята политика, че ще бъде водена в своите решения основно от актуалните данни за инфлацията и икономическия растеж в региона“, коментира Вълков. И добави, че президентът на ЕЦБ Кристин Лагард смята, че инфлацията изглежда повече под контрол и целите за ниво от 2% до края на годината може да бъдат изпълнени по-рано.

По думите на пазарния експерт, в "ЕЦБ оставиха вратата отворена за евентуални негативни изненади, които може да дойдат от пазара на петрол, където има голяма геополитическа несигурност".

Според Вълков обаче неочаквано повишение на инфлацията може да отклони фокуса на ЕЦБ от растежа и "заради това всички следят развитието на конфликта в Близкия изток".

Вълков прогнозира, че при саботиране на част от петролната инфраструктура в конфликта между Израел и Иран, може да видим краткосрочно повишение на цените. Той обаче е на мнение, че по-скоро ще видим по-ниски цени на петрола, защото производителите имат готовност да повишат добива с бързи темпове, а влияние ще окажат и фундаментални фактори за забавяне на глобалната икономика, що се отнася до Китай и Европа.

Какво е състоянието на европейската икономика? Как ще повлияят на европейския износ по-слабото евро и повишаването на митата след изборите в САЩ? Какви ще са ефектите от понижаването на лихвите върху имотния пазар в Европа? Какво се случва на пазара на злато може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:13 | 18.10.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още