fallback

Как да се ограничи разширяването на бюрокрацията в ЕС

Вълната от бюрокрация в ЕС убива конкурентоспособността на бизнеса, посочи Милена Ангелова, член на Европейския икономически и социален комитет

20:45 | 18.10.24 г.

Вълната от бюрокрация в Европейския съюз (ЕС) убива конкурентоспособността на бизнеса и влошава качеството на живот. Има няколко идеи как да се ограничи разширението на бюрокрацията за всички сектори на икономиката. Това каза д-р Милена Ангелова, член на Европейския икономически и социален комитет, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Как да са намали бюрокрацията в ЕС, беше тема на събитие на SME Connect тази седмица, която заедно с Европейската асоциация на данъкоплатците и браншови организации започна кампания "Спрете бюрокрацията".

"Всички се обединиха около това, че трябва да се спре незабавно бюрокрацията, защото тя унищожава демокрацията в Европа. В България дори забравихме да говорим за намаляване на административните тежести. В последните три-четири години говорим само за следващите избори и какъв бюджетен дефицит имаме“, каза гостът.

По думите на Ангелова всички са засегнати от бюрокрацията, а главният виновник за най-големите тежести, които очаква бизнесът, е Зелената сделка. "Дори Марио Драги каза в своя доклад, че Европа има асиметрични цели за климатична неутралност спрямо своите конкуренти, тоест нашите цели са далеч по-амбициозни от целите на конкурентите ни и това се отразява във всички показатели. Европа губи конкурентни позиции спрямо САЩ и Китай, спадът е толкова бърз, че ако не се направи нещо, от водещ световен континент с най-висок жизнен стандарт, рискуваме да се превърнем в среднодоходен континент", заяви експертът. 

Има няколко идеи как да се ограничи разрастването на бюрокрацията за всички сектори, уточни тя.

"Мораториум върху новото законодателство за първите шест месеца от мандата на новата Европейска комисия, преглед на вече приетите закони и намаляване с 20% – 25% на тежестта на докладванена данни от бизнеса. Трябва да се намалят въобще регулациите, които изискват допълнителни данни от бизнеса и гражданите, особено повтарящи се данни, които не се ползват за нищо от администрацията" каза Ангелова.

Един от евентуалните резултатите от препоръките на Драги може да бъде идентифицирането на ключови отрасли, които да получават целева подкрепа в различни държави. Това може да изкриви пазара, предупреди Ангелова, но би било работещо, ако не бъде затворено за конкуренция. В България това може да подпомогне традиционно силни сектори като индустрия, машиностроене или фармация, особено ако се въведе по-силно грантово финансиране.

Кои европейски сектори ще бъдат под риск в близко бъдеще, как европейският бизнес може да бъде по-конкурентен на международната сцена може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:28 | 18.10.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още