fallback

Пл. Димитров: Ответен удар от Израел би бил срещу конвенционални военни обекти на Иран

Ще ескалира ли войната в Близкия изток и какво е бъдещето на региона, коментира анализаторът от Българско геополитическо дружество

11:16 | 17.10.24 г. 2

Очаквам някакъв ответен удар от Израел, но срещу конвенционални военни обекти на Иран, които не са свързани с неговата ядрена програма или с петролната индустрия. Тази прогноза направи в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество.

„Може да се прибегне и към нетрадиционни подходи като кибератаки, в които Израел има опит“, предположи той.

Според анализатора в последните дни конфликтът в Близкия изток заема по-централно място във фокуса на международните наблюдатели и на политиците, и добави, че „за съжаление, светът сякаш привикна с това, което става в Украйна вече две години и половина”, защото „това, което виждаме на изток, е по-силен дразнител за вниманието”.

Той съобщи, че сега се очаква не само как Израел ще отговори, но и какъв натиск ще окаже САЩ върху съюзника си, след като удар по петролните съоръжения е най-нежеланият вариант за президента Байдън. Димитров смята, че удар срещу ядрените съоръжения също не е добра опция, защото те не могат да бъдат унищожени заради техния брой и местоположение в планински места.

Пламен Димитров е на мнение, че в региона на Близкия изток сякаш има защитна бариера, която пази конфликта от крайна ескалация, поставена от интересите на двете суперсили - САЩ и Китай. Той посочи, че те не искат да се стига до повишаване на цените на петрола, до затваряне на Ормузкия проток, с което Иран периодично заплашва.

„Американците могат да оказват влияние върху Израел (друг е въпросът доколко могат да го правят и дали израелското влияние не е по-голямо), а Китай, от своя страна, е заинтересован да сдържа Иран, за да не се стигне до такъв краен сценарий, защото 91% от иранския нефтен износ отива в Китай”, анализира ситуацията геополитическият наблюдател.

Той е убеден, че няма да има атаки срещу петролни съоръжения и отговорът на Израел ще е по-сдържан. „Виждаме, че Нетаняху продължава да концентрира действията на израелската армия върху ударите в Ливан срещу "Хизбула", отбеляза Димитров.

Сюжетът с мироопазващите сили на ООН в Ливан анализаторът коментира така: “Това е свидетелство за безсилието на ООН да се намеси в този конфликт и да разтърве двете биещи се страни”.

Ще се освободи ли Ливан от смъртоносната хватка на „Хизбула“? Готов ли е Нетаняху да приложи “най-радикалния вариант”, или не иска да направи крачка към деескалация? Защо общественото мнение в Израел се обърна в защита на премиера си? Има ли нови елементи планът за прекратяване на войната, който украинският президент Володимир Зеленски представи пред депутати в Киев, а преди това коментира с Байдън? Има ли рискове за сигурността на България и само бежанците ли могат да упражнят натиск върху страната ни?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:17 | 17.10.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още