fallback

Експерт: Ставаме свидетели на революция в космическата индустрия

Предстои да видим как други бизнеси ще се възползват от успехите на SpaceX, посочи Тихомир Димитров, изпълнителен директор на Space Academy

13:53 | 15.10.24 г. 6

В момента ставаме свидетели на революция в космическата индустрия. Постоянните успехи в сектора ще доведат до появата на нови индустрии, до развитие на космическия туризъм, построяване на бази на Луната, ще има нови орбитални станции. Това коментира Тихомир Димитров, основател и изпълнителен директор на Space Academy, в предавенето "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

В понеделник Американската космическа агенция НАСА стартира мисия на стойност 5,2 млрд. долара до замръзналата луна на Юпитер Европа, в търсене на условия за живот. Ден по-рано компанията на Илон Мъск – SpaceX, успя да улови ускорителя на ракета при неговото кацане на Земята.

Димитров обясни, че замръзналата луна на Юпитер е много интересна по няколко причини.

"Тя е изцяло обвита в ледена покривка - чрез дистанционни изследвания чрез телескопа Hubble и апарати, които са минавали покрай луната, беше научно доказано, че под този повърхностен лед има глобален океан. Водата на Европа е повече от водата на нашата планета. Остава въпросът какво има в този океан, защото където на Земята има вода, има и живот. Дали има живот на Европа, не знаем, но затова НАСА изпраща такива мисии", посочи експертът.

Космическият апарат Europa Clipper ще пътува няколко години до луната на Юпитер, очаква се да стигне там през 2030 г. и да започне да прави дистанционни проучвания. Самата програма за изследване на Европа има няколко фази и ще има последваща мисия, която би трябвало да кацне, да пробие близо 10-километровата ледена покривка и да наблюдава океана с камери. 

Експертът коментира и последната мисия на компанията на Илон Мъск. SpaceX успя да улови ускорителя на ракета при неговото кацане на Земята. Това трябва да намали допълнително цената на изследването на Космоса с ракети, тъй като ще позволи повторната употреба на ускорители.

"Последното постижение на SpaceX е удивително, дори на фона на всичките им успехи досега. Това отваря вратите на целия Космос за човечество", каза той.

Super heavy e най-голямата и мощна ракета, изстрелвана от човечеството. Тя ще може да извежда стотици тонове товари от Земята към Космоса и вече е доказано преизползваема, което допълнително ще намали цената на транспорта до орбита, допълни Димитров.

"Възможностите са неограничени. Предстои да видим как други бизнеси ще се възползват от успехите на SpaceX", каза той.

Още може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 15.10.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още