fallback

Димитър Манолов: Не можем да влезем в еврозоната с това темпо на растеж на доходите

По-добрият вариант за увеличаването на минималната работна заплата е това да не се случва на административен принцип, посочи президентът на КТ "Подкрепа"

12:08 | 15.10.24 г. 3

Няма как България да влезе в еврозоната с това темпо на растеж на доходите и с тяхното ниво – за да попаднем на това място, трябва да се развиваме по съвсем различен начин. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

„Защо нашата икономика не може да си позволи да плати 500 евро заплата? Защо тя има проблем? Наскоро слушах един политик, който каза нещо, което обобщава този проблем – в Германия сглобяват автомобили, а ние тук правим стелки за автомобили. Докато това е така, ще сме там, където сме“, коментира синдикалистът.

Според Манолов по-добрият вариант за увеличаването на минималната работна заплата (МРЗ) е това да не се случва на административен принцип, но по закон тя се формира именно така. „Размерът на МРЗ е 50% от средното възнаграждение за страната, като правителството трябва да издаде постановление, с което да определи точния размер, а според Кодекса на труда този тип актове трябва да се обсъдят на Съвета за тристранно сътрудничество, за да са действителни“, обясни президент на КТ "Подкрепа".

Димитър Манолов смята, че ролята и значимостта на Съвета варира спрямо това доколко правителството вижда полза от дебатите и се вслушва в тях. „В условие на политическа нестабилност и служебни правителства този механизъм не работи по най-добрия начин“, заяви синдикалистът. И добави, че все още възнагражденията у нас са далеч от средноевропейските, въпреки че напоследък се вижда сериозен ръст в заплатите на българите. Това обаче се дължи на застоя в предишните години.

Той смята, че нивото на политическите играчи и разговорите в политиката е паднало значително, тъй като политическите субекти търсят хора, които ще изпълняват нареждания безусловно и това оказва пряко влияние върху качеството на кадрите. По думите на синдикалиста въпреки това има и съвестни и добри участници в политиката, които целят да се постигне прогрес. Манолов подчерта, че е оптимист и се надява следващата генерация политици да е качествена.

Президент на КТ "Подкрепа" е категоричен, че Националният план за възстановяване и устойчивост е зле написан, от което идват по-голяма част от проблемите му. Той отбеляза, че страната ни не се възползва изцяло от финансовите инструменти на ЕС.

Има ли шанс за подобрение на политическата и икономическата ситуация в страната? Как да се преодолее кризата в образованието? Има ли стратегическа визия за икономиката на България? Какъв ще е проектобюджетът за 2025 г.? Очакват ли ни сътресения при евентуално влизане на България в еврозоната?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 15.10.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още