fallback

Кои трябва да са приоритетните сектори на българската икономика?

Ще се изготви национална индустриална стратегия съвместно с Европейската комисия

16:32 | 11.10.24 г.

Да не се пренебрегват традиционните сектори на българската икономика за сметка на софтуерния, защото машиностроенето и електротехниката са гръбнакът на индустрията и трябва да бъдат доразвивани. Това препоръчва доц. д-р Теодор Дечев, директор "Индустриални политики" в Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в предаването "Бизнес старт" Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът коментира включването на Министерството на икономиката и индустрията в изготвянето на национална индустриална стратегия съвместно с Европейската комисия. Предстои да се направи цялостен анализ за българската индустрия, за да се извлекат приоритетите.

Дечев не смята, че еврокомисията или правителството трябва да задават приоритетните сектори за индустрията. Очакванията са, че законодателите ще откроят секторите, които са в затруднено положение и ще отделят стимули за тях.

"Добрата новина тук е намерението на ЕК да преразгледа отношението си към индустриалното развитие на Стария континент. Пандемията, китайската индустриална експанзия и ескалацията на войната в Украйна задължават Европа да преосмисли индустриалната си политика", посочи той. И уточни, че големите проблеми пред българската индустрия са свързани с високата цена на електроенергията, инфраструктурата, банковото кредитиране.

"Свързаността с енергийните борси също е пречка за страната ни. Очевидно е, че трябва да търсим технически решения, свързаност на мрежите с други производители", каза още Дечев.

Друг голям проблем за страната ни е липсата на човешки ресурс и по-специално на квалифицирани кадри, допълни той.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:50 | 11.10.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още