fallback

Илия Караниколов: Особено актуални за ББР са проекти за преструктуриране на болници

Над 700 млн. лв. ще стигнат до българските предприятия чрез банката, съобщи изпълнителният ѝ директор

11:31 | 10.10.24 г.

Публичните банки обикновено се създават вследствие на събития, които променят до голяма степен самите икономики. Ролята им е да предоставя публичен ресурс на бизнеса, като в партньорство с търговските банки се опитват да го мултиплицират. Този коментар направи в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Илия Караниколов, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на Българска банка за развитие (ББР), и даде за пример програмата InvestEU, при която има увеличение с 15 пъти на парите, които са предоставени.

„Освен към преструктурирането на болници и изграждането на индустриални зони Българската банка за развитие насочва подкрепата си и към военно-промишления комплекс. Това е застъпено в политиките на европейските държави, като целта е защитата, това е в стратегията на Европейската банка за развитие“, посочи банкерът какво се променя в дейността на финансиращата институция с новата ѝ стратегия.

За България увеличението на парите в мултиплициращия ефект при ББР зависи от сътрудничеството с търговските банки. „Публичната институция има ограничена възможност да влияе на пазара с директно финансиране“, напомни Караниколов, като отбеляза, че в случая ББР има възможност да се намеси на пазара с някои институции, които са част от групата ѝ – Национален гаранционен фонд, лизингова компания, Фонд за капиталови инвестиции и "ББР Микрофинансиране".

В дейността си ББР следва приоритетите на държавата и в рамките на новата тригодишната стратегия, одобрена от Министерски съвет тази година, се залагат няколко основни моменти – подкрепа за изравняване на регионалните дисбаланси, както и финансиране на големи публични инфраструктурни проекти.

“Преди един месец успяхме да получим ратификация от парламента за новия ни заем с банката на Съвета на Европа. На практика, комбинирано с държавно гарантирания заем с Европейска инвестиционна банка, ние говорим за 700 млн. лева, които ще стигнат до българските предприятия. Отделно, с нашето финансиране, което следва да се предостави от страна на банката, може да преминем и 1 млрд. лева. Това е реална подкрепа за българската икономика – искаме да виждаме резултати”, заяви Караниколов.

Изпълнителният директор на ББР коментира новата Стратегия на ББР за периода 2024-2026 година и приоритетните сектори за националната икономика, които банката ще подкрепя с предоставяне на публичен ресурс. „В момента с особена актуалност са проекти, свързани с плановете за преструктуриране на болници, съобщи банкерът. – Ще можем или да предоставяме ново финансиране, или да изкупим старо задължение, за да направим по-облекчени условията за плащане, като разликата остава в подкрепа на техните дейности.”

Акцент в стратегията на ББР се поставя върху финансиране на 11 индустриални зони, за които с подкрепата на Министерството на иновациите и растежа осигурените европейски средства са 240 млн. лева. „Има една особеност – предварително трябва да се инвестира, за да се получат европейско финансиране и тук е ролята на ББР, която е готова да подкрепи, когато насреща е държавата. При индустриалните зони довеждащата инфраструктура е най-големият проблем и с инвестиции се осигурява терен с всички удобства за инвеститорите, свързани с инфраструктурата, ВиК, електричество, газова връзка“, обясни Караниколов.

Какъв е ресурсът, който управлява банката? Какво е участието на бизнеса в програмите на ББР? Каква част от предоставения ресурс през годините е “лош кредит”? Каква е ролята на банките за развитие и кризите? Продължава ли консервативното финансиране на рисков капитал? Какви са предизвикателствата пред ББР?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 10.10.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още