fallback

Десислава Белева: ESG не е панацея

Политическите дискусии по темата много често преекспонират различни аспекти, посочи експертът

12:04 | 08.10.24 г. 3

Темата за ESG (екологично, социално и корпоративно управление) не е панацея, която ще реши проблемите на хората и бизнеса. Това заяви Десислава Белева, специалист по устойчивост, в предаването „Made in Green“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„ESG е световна тема, а не само тема в Европа. Това не е панацея и няма как да разреши всички проблеми на хората и бизнеса. Политическите дискусии по темата много често преекспонират различни аспекти. Препоръчвам на всеки да се информира и да даде своя принос за това да имаме едно устойчиво бъдеще извън клишето. Ако гледаме рекламите по телевизията, всички продукти претендират за устойчивост, но малко в действителност са такива“, коментира тя.

Наличието на директива, свързана с отчитането на устойчивостта, не е изцяло нова. Става въпрос за трансформиране на стари текстове и отдавна съществуващи международни стандарти, коментира тя. Според нея е добре компаниите да се запознаят с тях преди да започнат да започнат да правят отчети по ESG факторите на устойчивост.

Белева обърна внимание, че много често се говори за нови стандарти и регулации, но смята, че  преди да започнем да отчитаме устойчивостта, трябва да я създадем. „Необходими са данни и факти, с които да разполагаме предварително“, съветва тя.

Според Белева предизвикателствата са няколко, като на първо място са регулаторните и нормативните. „Много хора ги смятат за твърде сложни и обвързващи, за да могат да бъдат приложени в бизнес средата. Факт е, че е необходимо да има знания, за да можеш да направиш отчитането и да преминеш към създаване на устойчивост. Втората група предизвикателства са финансовите“, посочи експертът и обясни, че обучението на персонала и внедряването на нови технологии изискват разходи, които не всички компании могат да си позволят.

Изследванията показват, че финансовото представяне на устойчивите компании е много по-добро, посочи Белева.

„Консултациите със специалисти са един възможен вариант за преодоляване на тези предизвикателства. Хората вътре в компаниите трябва да знаят как да събират данните, да ги отчитат и как да наблюдават за промени“, отбеляза тя и добави, че компаниите, които са в различни сфери, имат различни проблеми.

„За едни проблем е събирането на данните, а за други съобразяването със секторен стандарт или намаляването на отпадъците", даде пример експертът по устойчивост. „Една технологична компания може да постави акцент върху намаляване на въглеродните емисии, а едно производствено предприятие би могло да се фокусира върху рециклиране на отпадъците“, допълни тя.

Десислава Белева коментира какви са стъпките, през които да мине дадена компания, при оценката на дейностите си. „Няма универсална схема", заяви тя, но обясни, че е задължително първо да се направи вътрешен одит и инвентаризация на дейностите, които едно предприятие извършва. Белева допълни, че трябва да се дефинират какви са дейностите, преди да се премине към оценяването им. „Грешка би било изведнъж да започне промяна на всички процеси. Голямо значение има и системата за събиране на данните и кой и как ги анализира“, предупреди тя.

Готови ли са малките и средни предприятия да изпълнят новите изисквания, свързани с ESG? Как да се събират достоверни данни? Как се обучават служителите на компаниите? Какво е „water reuse“? По какъв проект работят във „Веолия България“ може да разберете, ако гледате видео материала със Станислав Станев, регионален директор на фирмата и зам.-изпълнителен директор на „Софийска вода“.

Вижте коментарите на експертите в Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Made in Green“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 08.10.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още