fallback

Николай Шуманов: ОПЕК+ може да развърже ръцете на Иран

Спадът в цената на петрола до 80 долара за барел е лека корекция и успокоение от страна на пазарните участници, смята финансовият анализатор

13:45 | 07.10.24 г. 2

Има голяма вероятност страните от ОПЕК+ да развържат ръцете на Иран да произвежда възможно най-много петрол и съответно страни като Китай, въпреки „зверските санкции“, които ще бъдат наложени на Иран, да изкупуват техния петрол. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria  финансовият анализатор Николай Шуманов, който коментира очаква ли се промяна в квотите на ОПЕК+. Според него Организацията на страните износителки на петрол няма да го направят „гласно със сигурност“, а той е убеден, че „те така или иначе и сега го правят“.

"Спадът в цената на петрола в началото на тази седмица до 80 долара за барел е лека корекция и успокоение от страна на пазарните участници. Успокоението идва от по-приглушените от очакваните действия на Иран и неговите проксита напоследък, след като със започването на израелската кампания срещу "Хизбула" в Ливан петролът записа значителен ръст, тъй като се очакваше по-силна роля на Иран и по-сериозна съпротива от "Хизбула" в сравнение с битката на Израел срещу "Хамас", посочи Шуманов.

Той отбеляза, че надеждата е САЩ да възпира Израел от по-масирани военни действия на територията на Ливан, а същевременно Русия и Китай да възпират Иран. "В момента целият поглед на петролните пазари е към Близкия изток и дали напрежението няма да прерасне в голям локален конфликт", обясни той.

Според Шуманов намаляването на лихвите от централните банки и действията на ОПЕК+ за добива балансират пазарите, но по думите му никой не може да прогнозира докъде може да стигне цената при голяма ескалация на конфликтите в Украйна и Близкия изток.

Финансовият анализатор смята, че ОПЕК+ имат изгода цената да е по-висока. „Не мисля, че те по някакъв начин ще ограничат цената, ако тръгне прекалено много нагоре, и няма значителен натиск от страните в Европа и САЩ“, прогнозира финансовият анализатор.

Той отбеляза, че не може да се очаква и допълнително ограничаване на добива, тъй като цената от около 80 долара на барел за момента задоволява производителите от Близкия изток и Русия. „На фона на геополитическото напрежение нито Саудитска Арабия, нито Русия биха искали да ескалират допълнително“, добави Шуманов.

Какви са очакванията на трейдърите за цената на петрола? Как реагираха пазарите на акции? Какво може да се очаква от златото може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:45 | 07.10.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още