fallback

Давид Леви: Китай е единственият играч, който може да противодейства на САЩ

„Хамас" и „Хизбула" са сериозно отслабени и военните им възможности не са това, което бяха, коментира анализаторът

15:27 | 04.10.24 г.

Китай е единственият играч на световната сцена, който може да противодейства на САЩ. Този коментар направи в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria международният анализатор Давид Леви.

„Ролята на страната е изключително важна. Ако Пекин се включи от грешната страна на този конфликт (в Близкия изток, бел. ред.), това може да доведе до допълнителна ескалация. Китай обаче по всяка вероятност ще продължи да подпомага и двете страни, защото това казват търговските му интереси“, прогнозира анализаторът.

По думите му „Хамас" и „Хизбула" са сериозно отслабени и военните им възможности не са това, което бяха, но очакват подкрепа от Техеран. „Хутите в Йемен също понесоха щети през последните седмици. Има някои проирански групировки в Ирак и Сирия, но те са малки като мащаб и нямат такова влияние. Една от причините Иран да атакува директно Израел е, че всички други опции вече бяха пробвани“, посочи той.

Давид Леви припомни, че Израел и Иран нямат обща граница, което прави възможността за пълномащабна война малко вероятно, но допусна, че ракетният обстрел е основният начин, по който ще се води конфликтът.

Той обаче не скри притеснението си от евентуален удар на Израел по петролната индустрия на Иран. „Това ще даде отражение в цял свят, включително  може да повлияе на резултата на американските избори. Съществува опцията да се удари ядрената инфраструктура на Иран. За момента президентът Байдън се е обявил против този ход“, посочи международният анализатор и по думите му тази позиция на американската администрация е „странна и учудваща“, заради „интереси в иранската ядрена индустрия“.

Според него, ако Израел се съобрази с изискването на Джо Байдън, друг вариант е удар по правителствени сгради в Техеран, за да се обезглавят институции от режима на аятоласите или да бъдат поразени заводи за балистични ракети, които бяха изстреляни срещу Израел, с което ще се отслаби иранският режим.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:27 | 04.10.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още