fallback

Какво може да се очаква от великите сили в конфликта в Близкия изток

Как влияят геополитическите процеси на националните в контекста на поредните парламентарни избори, коментира Любомир Кючуков

11:45 | 01.10.24 г. 2

Единственият глобален играч, който има ресурса да предотврати ескалация на военните действия и регионален конфликт в Близкия изток, са САЩ. До скоро въпросът бе искат ли да го направят, а сега въпросът е могат ли. САЩ за момента по-успешно сдържат Иран, отколкото основния си съюзник Израел. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, дипломат и бивш посланик във Великобритания. 

Според него Нетаняху се възползва „доста грубо“ от позицията, в която се намира президентът на САЩ Джо Байдън, чиято цел е да не взима резки и крайни решения, които да повлияят негативно на изборния резултат на Камала Харис.

„Досега изглеждаше, че Русия и Китай наблюдават събитията в Близкия изток дистанцирано, но след убийството на лидера на „Хизбула“ Хасан Насралла Пекин направи изявление, в което твърди, че трябва да се защитава суверенитета и сигурността на Ливан. Очаква се и посещение на руския премиер Михаил Мишустин в Иран, което показва активизация на двете страни“, посочи Любомир Кючуков.

Той смята, че евентуално разрастване на конфликта в Близкия изток е притеснителен сценарий за България и Европа, защото регионализирането на конфликта го поставя много близо до границите ни. По думите му, ако се стигне до израелска сухопътна инвазия в Ливан, която да предизвика намеса от страна на Иран, това може да доведе до включването на САЩ в конфликта и евентуалното излизане извън контрол.

Международният анализатор засегна и темата с резултата от изборите в Австрия. Кючуков е на мнение, че вотът затвърждава крайнодясната вълна в Европа, която се прояви на изборите за Европейски парламент и след това на местните избори в провинции Саксония и Турингия в Германия. „Наблюдава се и тенденция на изместване на дясноцентристките партии по-надясно, за да се предотврати изтичането на гласове в полза на крайната десница. Също така тези по-умерени дясноцентристки партии проявяват склонност за сътрудничество с по-крайните“, обясни той.

Кючуков прогнозира, че след възхода на крайната десница в Австрия е трудно да се очаква позитивен резултат за желанието на България за пълноправно членство в Шенген, тъй като спечелилата партия не предполага политики на отваряне към Европа. Той посочи, че основната тематика, която крайнодесните в Австрия заемат, е свързана с миграцията и извеждането на нелегалните мигранти от страната.

Кючуков смята, че в Австрия може да станем свидетели на ситуация, подобна на тази в Нидерландия, където партията на Хеерт Вилдерс спечели изборите и сега участва в управлението, но без лидера си.

Анализаторът отбеляза, че войната в Украйна е голям фактор за крайнодесните, тъй като те не винаги са антивоенни, но се борят срещу последствията от конфликта, които се изразяват във висока инфлация, обедняване и политическа криза. „Те смятат, че ресурсът, насочен към Украйна, трябва да отиде за национални цели“, поясни Любомир Кючуков. И добави, че най-сериозният ресурс на крайната десница са неуспехите на управлението на лявоцентристките и дясноцентристките партии. Той подчерта, че крайнодесните успяха да изместят полето на предизборната платформа - вече не между ляво и дясно, а между геополитическото и националното - и тези партии печелят от това.

Международният анализатор смята, че в България се виждат сходни процеси, които изглеждат по-дълбоки, тъй като за пореден път страната върви към избори, без да има очаквания за стабилен резултат. Той е убеден, че това създава желание у хората за стабилно правителство, без значение какво е то.

„В страната витае разбирането, че всички процеси се движат по план, идващ от глобалните лидери“, коментира Кючуков, но е убеден, че ситуацията, в която България се намира, не се дължи на план отвън, а на решенията и интересите, които се следват в страната.

„В България, за разлика от други източноевропейски страни, наблюдавахме своеобразен разпад на държавността, недоверие в институциите и липса на справедливост. Това е резултат от начина, по който се развиха икономическите и политическите процеси в България през последните 30 години, едва ли някой си е поставил за цел да лиши народа от доверие“, заяви той, но предположи, че в рамките на обозримото бъдеще никой не е посочил как да се ограничи влиянието на олигархичните кръгове и това се проявява в негласуване.

Къде е България на геополитическата карта? Започнаха ли европейците да търсят политическо, а не военно решение за войната в Украйна? Прехвърля ли се заплахата от бял национализъм от Австрия към САЩ?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 01.10.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още