fallback

Деян Василев: Ще има елементи на субективизъм при отпускането на ипотечни кредити

Новите правила на БНБ ще забавят ръста на жилищното кредитиране, коментира зам.-председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България

18:11 | 30.09.24 г.

От 1 октомври в България влизат в сила ограничения на жилищното кредитиране и макар въвежданите нови правила за ипотечно кредитиране от БНБ да изглеждат стабилни, са налице и елементи на субективизъм. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Деян Василев, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.

За срока на кредит нещата са много обективни – не повече от 30 години, но при определянето, например, на пазарната стойност на имота, така че съотношението финансиране към цената на имота да не надвишава 85%, има елементи на субективизъм. Същото се отнася и за доходите, заяви той. 

Според него новите ограничения на жилищното кредитиране ще засегнат най-рисковите клиенти, а мерките на БНБ ще забавят ръста на жилищното кредитиране. „Размерът на новоотпуснатите кредити трябва да е до 85% от стойността на обезпечението, като формалните критерии, по всичко личи, ще бъдат изпълнени от банките в България“, посочи Василев. 

Той напомни, че някои банки имат вътрешни оценители за стойността на имотите, които са по-консервативни от външните, независими оценители. „Тъй като няма официална база данни за цените на имотите в България, понякога тези цени са субективни, отбеляза експертът и отчете, че има разлика и в методологията за определяне на пазарната цена. За пример той даде вътрешно сконтиране на имота, което използват някои банки. „Ако външният оценител каже например, че имотът струва 120 хил. евро, то банката съобщава: Ние ще приемем 100 хил. евро като цена“, обясни Василев.

Той допусна, че банките могат много рязко да променят критериите си, въпреки, че централната банка наблюдава вече няколко месеца как са отпускали кредити и каква методология са имали. „Банките докладваха вече няколко месеца подред. Няма да е много лесно банките да променят методологиите си, за да са по-либерални на фона на тези рестрикции“, смята Деян Василев.

Започнаха ли банките да коригират офертите си? Стават ли по-предпазливи финансовите институции в кредитирането?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:11 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още