fallback

Доц. Стойчев: Не може да правим регионална политика без истински регионални данни

Да се проведат систематични и методологични изследвания, които да опишат реалната статистика на регионите в страната, препоръчва преподавателят от СУ

15:34 | 30.09.24 г.

Съществува сериозна липса на задълбочени познания по отношение на регионалната структура на България. Има няколко неправителствени организации, които се занимават с регионални изследвания, но те не водят до структурна промяна на знанията за това накъде трябва да вървят българските региони. Това каза доц. д-р Косьо Стойчев, преподавател в катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски", в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Успоредно искаме да правим регионална политика за справедливия преход и редица други инициативи, но няма ясна и точна информация, каза той. По думите му това създава „космически хаос“. 

„Затова трябва да се проведат систематични и методологични изследвания, които да опишат реалната статистика на регионите в страната. Не може да правим регионална политика без истински регионални данни“, заяви експертът.

Доц. Стойчев заяви, че България е все още твърде централизирана. София е центърът, който командва всичко. По думите му това води нарушаване на синхрона между отделните райони. „Така не могат да се привлекат чуждестранни инвеститори без помощта на централната власт в София. Затова кметовете на големите общини обикалят министерствата през седмицата, защото всичко е съсредоточено там“, отбеляза гостът в предаването.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още