fallback

Психолог: В спорта не може без физически и технически качества, но решаваща е психиката

Свръхкомерсиализацията доведе до това хората да не разбират, че спортистите не са роботи, а хора като тях, посочи проф. Татяна Янчева

15:20 | 30.09.24 г.

Големите спортисти и хората на изкуството се отличават по това, че имат изявени личностни качества в техните области. Няма как да стигнеш до върха, ако не притежаваш физически и технически качества, не владееш тактиката на съответния спорт, но на състезанието всичко решава психиката. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria, в рубриката „Спортна психология“ проф. Татяна Янчева, спортен психолог и преподавател в Национална спортна академия, психолог на националния отбор по художествена гимнастика и на футболен клуб "Левски".

Според проф. Янчева терминът „психологически талант“ на шампиона е съвсем реален и вече се обсъжда все по-често. „Има хора, които имат физическите качества, но не могат да станат големи спортисти. Най-изявените атлети притежават сходни личностни качества, които им дават сериозно психологическо предимство“, посочи тя. И добави, че в популярните спортове с натрупани традиции е много трудно за играчите, защото очакванията на хората им създават огромно психологическо напрежение.

По думите ѝ най-голямото предизвикателство пред играчите е именно справянето точно с това напрежение. „Това важи с особена сила и за художествената гимнастика, където имаме извоювани много титли и медали. Често забравяме, че този спорт много се промени през последните години като спортно-технически изисквания. Сега художествената гимнастика не се развива – тя лети. Трудността нарасна изключително много. Всеки ансамбъл се стреми да сложи възможно най-висок брой трудни елементи. Тази феноменална трудност изисква уникална координация и техника, които натоварват психиката“, обясни проф. Янчева.

Тя отбеляза, че е много важно да знаем какъв е източникът на напрежението, за да знаем как да се справим с него. „Затова е толкова важно всеки състезател да има изготвен подробен психологически профил, извеждащ напред силните страни на атлета“, коментира психологът. И уточни, че винаги се работи в две генерални посоки – да помогнеш на спортистите да понесат натоварването по време на тренировка, и да прилагаш когнитивни техники, които спомагат за намаляване на стреса.

Проф. Янчева обясни, че въпросът не е дали се притесняваме, а как се справяме с напрежението и изтъкна, че в художествената гимнастика самото изпускане на уреда не е водещо. „Много е важно кой технически елемент се изпълнява и как се изпълнява – има ли пропуски. Свръхкомерсиализацията доведе до това хората да не разбират, че спортистите не са роботи, а хора като тях. При най-малката грешка или провал всенародният гняв се изсипва върху тях с пълна сила. Трудно е за обществото да приеме, че един голям спортист може да допусне грешка. Напротив, това е съвсем естествено“, категорична е проф. Янчева.

Какви са психологическите прийоми за сваляне на напрежението? Как помагат дихателните техники на спортистите преди състезание? Каква е психологията на елитния спорт? Какви са методите за концентрация в екстремни ситуации? Как се справят спортистите с тежестта на големите очаквания?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:21 | 30.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още