fallback

Д. Дончев: При ескалация на конфликта в Близкия изток, може да видим още по-високи цени на петрола

ОПЕК+ ще изчака, преди да върне барели на пазара, коментира изпълнителният директор на "Експат Асет Мениджмънт"

15:42 | 25.09.24 г.

Цената на петрола беше подкрепена от ескалацията на конфликта в Близкия изток, въпреки че ръстът не е толкова впечатляващ – с няколко процента нагоре. При продължаваща ескалация и нов размер на конфликта може да станем свидетели на още по-високи цени на петрола, които се понижават значително през последните месеци. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Даниел Дончев, изпълнителен директор на "Експат Асет Мениджмънт".

Според него има големи шансове за ново поскъпване на петрола след разрастване на военнните действия между Израел и "Хизбула" в Ливан. „Ако конфликтът причини по-високи цени на петрола, ОПЕК+ може да се въздържи от допълнителни мерки – в противен случай картелът ще предприеме действия, за да задържи цената на по-високо ниво. Най-вероятно организацията ще отложи отново връщането на барели на пазара, което вече отложи веднъж през септември“, смята Дончев.

Той обърна внимание на икономическото развитие на Китай, след като Пекин обяви агресивни и изненадващи по размера си стимули за икономиката в три основни насоки – намаляване на лихвата на централната банка, стимулиране на пазара на недвижимите имоти и мерки в подкрепа на пазара на акции. „Обявените мерки доведоха до поскъпване на индустриални метали като мед, цинк, алуминий с около 4%-5%", посочи Дончев. И прогнозира, че това би подпомогнало всички суровини, свързани с Китай, защото страната е най-големият консуматор на суровини, включително петрол.

Инвестиционният консултант обясни, че цената на златото в момента се подкрепя от голямото търсене от централните банки за попълване на резервите им и започналото намаление на лихвите в световен мащаб. „Доларът отслабна от най-високите си нива, което даде допълнителна подкрепа за злато и сребро“, отбеляза Даниел Дончев и прогнозира, че тези фактори ще останат валидни и през следващите периоди, така че трябва да се очаква допълнително поскъпване на двата метала.

Що се отнася до по-агресивното намаление на лихвите в САЩ с 50 базисни пункта, той смята, че тази стъпка на Фед породи оптимизъм на пазарите на акции, че централната банка няма да изостане и ще намали лихвата и на следващите срещи до края на годината, за да подкрепи икономиката на страната. „Не толкова добър беше ефектът върху облигациите“, добави Дончев.

Какво ще следят инвеститорите тази седмица може да разберете, ако гледате видео материла на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 25.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още