fallback

Накъде ще се насочи бежанската вълна от Ливан

Израел може да нахлуе в Ливан заради първата балистична ракета по Тел Авив, очаква арабистът проф. Владимир Чуков

20:00 | 25.09.24 г.

Около половин милион ливанци са напуснали своите къщи – само вчера 500-600 души отидоха в Сирия, което захранва големия бежански поток, който познаваме в Европа. Ако действията не бъдат прекратени, а това не се вижда да стане скоро, вероятно ще се изправим пред нова бежанска вълна, която не е много ясно накъде ще се насочи. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи арабистът проф. Владимир Чуков по повод напрежението в Близкия изток, което ескалира през последните дни, след като Израел проведе над 1500 въздушни атаки по цели в Ливан, а "Хизбула" изстреля над 300 ракети и дрона. Той напомни, че в сряда сутрин "Хизбула" изстреля и първата балистична ракета по Тел Авив, която беше свалена.

„Изстрелването на балистична ракета от "Хизбула" вероятно ще бъде претекст за Израел да започне военна операция по земя“, смята проф. Чуков и допусна, че организацията може да е загубила голяма част от ракетните си установки и снаряди след последните атаки на Израел.

Анализаторът отбеляза, че "Хизбула" се приема за терористична организация, която на практика контролира Ливан, страната има представителство в ООН и международната общност може да има значително по-голямо влияние върху евентуален конфликт, отколкото върху войната на Израел срещу "Хамас" в Газа.

По думите на Владимир Чуков всички анализатори очакваха Иран да се притече веднага на помощ на "Хизбула", но за момента Техеран изглежда по-заинтересован от подновяване на преговорите по ядреното споразумение, отколкото война с Израел.

Ще се намеси ли международната общност в конфрликта в Близкия изток? Защо подразделения на „Хизбула“ се изтеглят от Сирия? По-силна ли е „Хизбула“ от „Хамас“? Какви са реалните възможности на "Хизбула" и може ли Израел да я победи само с военни действия? Ще играе ли идеологията решаващо влияние в разрешаване на конфликта, подобно на промените в Саудитска Арабия, може да разберете, ако гледате видео маатериала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 25.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още