fallback

Николай Стойков: Намаляването на лихвите в САЩ може да доведе до голям ръст на пазара

Оптимист съм в сегашната ситуация, статистиката говори, че живеем в невероятно добро време от историческа гледна точка, посочи инвестиционният консултант

11:45 | 24.09.24 г. 1

Възможността за намаляването на лихвите от Федералния резерв може да доведе до голям ръст на пазара, което от своя страна може да засенчи дори президентските избори в САЩ. Ако инфлацията в страната се задържи на нива от 1,5%, лихвите може да продължат да спадат, което би имало много положителен ефект върху потребителите. Тази прогноза в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Николай Стойков, управляващ партньор в Alaric Securities.

Той отбеляза, че очакванията са за едно бъдещо намаляване на лихвите от Федералния резерв през ноември с 0,5 процентни пункта и през декември с още 0,25 пр.п., а до юни 2025  – с общо 3 пр.п., прогнозирайки, че това ще е позитивно за всички пазари. Според него президентските избори ще влияят на пазарните очаквания, а до момента и двамата кандидати не споделят много детайли за икономическата си политика.

„Оптимист съм в сегашната ситуация. Смятам, беше постигнато „меко кацане“. Статистиката говори, че живеем в невероятно добро време от историческа гледна точка. Свидетели сме на безпрецедентно покачване на качеството на живот. Проблеми винаги е имало, но положителните тенденции надхвърлят отрицателните“, е оценката на инвестиционния консултант.

Той анализира финансовия сектор в Германия и определи „невероятното му представяне през последната година, след като дълго време беше пренебрегван“. „Пазарната оценка на Commerzbank не изглежда толкова примамлива и е изненадващо, че италианската UniCredit се опитва толкова настоятелно да ги придобият. Най-вероятно това е обвързано със строго специфични фактори, касаещи само Commerzbank, а не целия банков сектор в Европа. UniCredit се ползва с добра репутация и ще е интересно да наблюдаваме как би се реализирала такава сделка“, добави Стойков.

Той напомни, че от друга страна, консолидация в банковия сектор ще бъде добре за европейската икономика в стимулиране на производство с банкови заеми. И за пример даде автомобилната индустрия, която преминава през период на преобразуване. „Преди само една или две години се говореше за спиране на двигателите с вътрешно горене, а сега това изглежда все по-малко вероятно", коментира Стойков.

Той е категоричен, че Европа изостава драстично от САЩ и Китай и са нужни сериозни мерки в посока повишаване конкурентоспособността ѝ. „В Европа може да очакваме закриване на фабрики за сметка на консолидация и обединяване на производствата“, подчерта инвестиционният консултант и очаква това да се постигне не само с технологии, но с промяна в мисленето за промяна в дизайна и с опити да се надграждат функциите за потребителите.

Само свалянето на лихвите ли стимулира пазарите? Обръща ли се икономическият цикъл? Върви ли еврозоната към стагнация и започнаха ли финансовите размествания в Европа в съответствие с бизнесклимата? Добра инвестиция ли е Intel? Променя ли се пазарната капитализация на най-известната компания за полупроводници в САЩ? Как влияе демографията в конфликтите в Украйна и Близкия изток? 

Материалът не е повод за инвестиционно решение!

Водещата предприемаческа конференция на Investor.bg Founders Today ще се проведе на 10 октомври в Интер Експо Център в София. Регистрирайте се безплатно в Investor Media PRO, за да присъствате на събитието и да станете свидетели на важни дискусии, вдъхновяващи разговори и дългоочакваните менторски сесии със стартъп финалистите на Founders Today 2024

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още