fallback

Ще има ли енергийна криза в България през тази зима?

България спешно трябва да балансира енергийната си система, посочи проф. Валентин Колев, председател на Българската браншова камара на енергетиците в БСК

10:36 | 18.09.24 г. 1

България е страната с най-голям дял дисбаланси в електроенергийната система в цялата синхронна зона на Европа - 50% от общия дисбаланс, и проблемът възниква от решението за отказ от въглищните мощности. Този коментар направи проф. Валентин Колев, председател на Българската браншова камара на енергетиците в БСК, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria. Той обясни, че въглищните блокове имат възможност да изместват своята т.нар. работната точка между 140 мегавата и и 215 мегавата в рамките на часове. "Нямаме други съоръжения с подобни параметри", каза още експертът и припомни още,че през лятото България може да разчита на фотоволтаиците (пикът в производството е около обяд), но през зимата количествата електроенергия ще бъдат много по-малки.

Ако се вземат мерки обаче, няма да има основания да се очакват големи ценови пикове на енергийната борса в сегмента "Ден напред", каза още Колев. Според него една от причините за високите цени у нас е липсата на свързаност между западната и източната част на синхронната зона на енергийната система на Европа. Например на 17 септември цената на електроенергията в Западна Европа е била средно около 80 евро, а в Източна - 130 евро.

"Аз съм убеден, че ако търговците имаха възможност да закупят на 80 евро енергия и да я продадат на нас за 90 евро, със сигурност цената нямаше да е 130 евро", отбеляза той.

На въпрос дали тази година ще има криза с електроенергията през зимните месеци професорът е категоричен, че няма да има, но предупреди, че след рекордно горещото лято можем да очакваме студена зима поради големите температурни амплитуди през 2024 година и рязката смяна от горещо лято към прохладна есен. Експертът припомни началото на 2017 година, когато имаше продължителен период на застудяване и тогава беше записан и рекорда в товара на енергийната ни система - 7700 мегавата.

Тогава този пик беше покрит от ПАВЕЦ "Чаира", която в момента е в ремонт и до края на годината се очаква да бъде пуснат само един от четирите блока.

Влияние на енергийните пазари в Европа през зимата ще има и войната в Украйна, където руските ракетни удари унищожиха към 80% от пиковите мощности, нужни за зимните месеци.

Проф. Колев е категоричен, че „Електроенергийният системен оператор“ с Централно диспечерско управление, което е мозъчният тръст на енергийната система, притежава „достатъчен опит и отговорност“, за да се справи с предизвикателствата и тази зима. Той обясни, че Европа успя да се справи с енергийната криза при рекордните цени на газа след началото на войната в Украйна и в момента проблемите от 2022 година вече не съществуват.

Попитан дали 5kW фотоволтаична система у дома си заслужава разхода от 10 – 11 хил. лв. Валентин Колев отговори, че освен фотоволтаичината система потребителите трябва да си вземат и батерии, с които да складират произведената излишна енергия. Той посочи, че срокът на възвращаемост на подобна инвестиция е между 8 и 10 години, но тогава ще се наложи и смяна на батерията.

Целият коментар вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:47 | 18.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още