fallback

Анализатор: Фед ще действа плавно с лихвените понижения

ЕЦБ вероятно ще намали отново лихвите през ноември, коментира Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт

15:10 | 16.09.24 г.

Посоката на лихвите на Европейската централна банка (ЕЦБ) след поредното намаление с четвърт пункт миналата седмица зависи много от предстоящата среща на Федералния резерв и решението за основния лихвен процент в САЩ. Очакванията са Фед да намали лихвите с 25 базисни точки, но има нагласи и за 50, като повечето анализи показват плавно понижение. Това коментира Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"ЕЦБ има достатъчно време до края на годината да проследи процесите в европейската икономика, тъй като не са много благоприятни. Има свиване на промишленото производство в редица страни, което води до намаляване на приходите и оборотите. Напълно възможно е ЕЦБ отново да понижи лихвите през ноември", отбеляза събеседникът.

Очакванията са Фед тази седмица да намали лихвения процент с 25 базисни точки, тъй като по-голямо намаление би довело до проблеми, като рязка смяна на суаповите числа между основните валути, смята гостът.

"Фед ще действа плавно - има обозрим хоризонт до края на годината за поне още едно намаление през ноември, а последните данни за инфлацията и пазара на труда в САЩ също не показват голяма нужда от намаление с 50 базисни пункта“, каза той. 

Положителната тенденция евро/долар вероятно ще продължи и през следващите седмици, тъй като в момента Европа стои една идея по-добре от промишленото производство в САЩ, смята Фезелов.

По думите му ЕЦБ в момента е в позиция да подпомага икономическия процес. "ЕЦБ се стреми да "разтовари" икономиката на еврозоната и да предостави повече възможности на икономическите агенти да работят“, коментира Фезелов. Основните икономики в ЕС - на Германия и Франция, се нуждаят от по-достъпни кредити, за да се вдигнат оборотите на промишленото производство, добави той.

Имат ли ефект изборите в САЩ върху политиката на Фед за лихвите, как реагираха златото и криптопазарите на последните данни от САЩ може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 16.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още